Torvinen tänkte hoppa av De blå, men ångrade sig och vill bli partisekreterare

Matti Torvinen (Blå) från Lapplands valkrets. Bild: Martti Kainulainen

– Jag har fört en verklig kamp med mig själv, säger Torvinen som bestämt sig för att försöka lyfta De blå. Innan han bestämde sig övervägde han redan att hoppa av.

Matti Torvinen (Blå), som kom in i riksdagen i somras efter att Hanna Mäntylä flyttade till EU-uppdrag, säger att han under den senaste tiden fört allvarliga samtal om att hitta en annan politisk hemvist.

– Men SDP är nu fackorganisationernas budbärare, Samlingspartiet är de stora multinationella bolagens budbärare, och Centern är en organisation där husbönder och husmödrar stakar ut de följande politiska generationerna. Jag fick klart för mig att jag inte skulle komma fram i något utskott inom Centern, säger Torvinen.

Han har i stället bestämt sig för att ställa upp i partisekreterarvalet så fort partibildningen kommit så långt som till den första blå partikongressen.

Torvinen säger att han vill se till att De blå inte tar in medlemmar som uttalar sig rasistiskt.

Den kommande partisekreteraren kommer att ha stora utmaningar med väljarstödet. De blå befinner sig i opinionsmätningar klart under två procent.

Till det säger Torvinen att han "tror att det verkliga väljarstödet är fyra procent".

– När jag gick i affären nyligen var det en som kände igen mig som "Sannfinländarnas ledamot". Men det är jag ju inte, säger Torvinen och menar att läget är såpass kaotiskt att alla inte är på kartan med partierna.

Torvinen framhåller att han personligen samlade in en stor del av De blås underskrifter för partiregistret, över tusen stycken av de femtusen som behövdes.

– Men det kommer ju befogade frågor om vad det är vi står för, och jag svarar att vi är ett parti som inte lobbar för nån intressegrupp, som andra med sina arbetsmarknadsparter i bakgrunden.