Sannfinländare till attack mot klimatmål: "Inga gränser för ert hat mot torven"

Näringsminister Mika Lintilä fick besvara flera kritiska frågor under riksdagens frågetimme på torsdagen. Bild: Antti Aimo-Koivisto/Lehtikuva

Regeringens beslut att skärpa skatten på torv som energikälla väckte debatt i riksdagen under torsdagens frågetimme.

Torvens framtid i Finland blev föremål för debatt under riksdagens frågetimme på torsdagen.

– Inom torvbranschen finns upp till 500 företag och de sysselsätter tusentals. Försörjningsberedskapen får på ett farligt sätt ge vika för era häftiga klimatmål. Det känns som att gränser saknas för ert hat mot torven, sade Sannfinländarnas Mauri Peltokangas.

En specifik känga ville partiet ge till regeringspartiet Centern.

– Att grönvänstern fattar sådana beslut kan man till och med förstå, men hur kan Centern gå med på detta, undrade Peltokangas.

Försörjningsberedskapen väcker oro hos fler

Näringsminister Mika Lintilä (C) svarade att det handlar om en ytterst viktig fråga och därmed är det bra att den lyfts upp, även om den redan behandlats tidigare.

– Vi har pratat om en kontrollerad förändring. För tillfället är torvbranschen under väldigt hård nedgång. Det finns inte en ensam orsak till beslutet, sade Lintilä.

– En av de mest centrala orsakerna är utsläppshandeln. Priset har stigit med 93 procent jämfört med priset 2017. Då var alltså skatterna och utsläppshandeln jämna, men nu står vi inför att utsläppshandeln utgör 75 procent, sade Lintilä.

Han förtydligade att det betyder att det finns faktorer som regeringen inte kan besluta om. Vad regeringen däremot kan besluta om är hur man ska hjälpa alla dem som blir arbetslösa till följd av den kontrollerade nedkörningen av torvproduktionen.

Näringsminister Mika Lintilä fick besvara flera kritiska frågor under riksdagens frågetimme på torsdagen. Arkivbild. Bild: Catariina Salo/SPT

– Torvbranschen sysselsätter många. Det är ett problem vi måste sätta oss in i och det har vi också redan gjort.

Lintilä förnekade inte att också han oroar sig för förändringens inverkan på Finlands försörjningsberedskap. Han försäkrade ändå att man i samband med lagberedningen kommer att beakta alla åtgärder som kan leda till att försörjningsberedskapen tryggas även framöver.

Sannfinländarna kom med åtgärdsförslag

Även statsminister Sanna Marin (SDP) svarade på kritiken. Hon sade att målet med förändringen inte är att försämra sysselsättningsmöjligheterna i Finland, såsom de kritiska rösterna inom Sannfinländarna antydde.

– Senast i dag fick vi höra om ett väldigt betydelsefullt investeringsbeslut, ett av de största investeringsbesluten inom den finländska skogsindustrin. Ett nytt, och ytterst välkommet investeringsbeslut, då en ny fabrik för 1,6 miljarder ska byggas i Kemi, sade Marin.

– På den här vägen fortsätter också regeringen. Vi vill stärka strukturen för Finlands näringsliv, se till att det också i framtiden finns industriella arbetsplatser i Finland och säkerställa att vi har en stor skogsbransch också framöver.

Sannfinländarna nöjde sig ändå inte med ministrarnas svar och lämnade under torsdagen in ett åtgärdsförslag för att återkalla skattehöjningen för torvförbränningen och samtidigt förklara torven som förnybar.

Enligt partiet stöds torv som energikälla exempelvis i Sverige, i form av certifikat för förnybar energi.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Jordnära studier drar fullt hus på Keuda Saaren kartano

Mer läsning