Torvalds: Ryssland kan vara i kris om tio år – därför bör Finland gå med i Nato nu

Nils Torvalds. Bild: Lehtikuva/Heikki Saukkomaa

SFP:s presidentvalskandidat Nils Torvalds säger att utvecklingen i Ryssland ser dyster ut och kan leda till att landet om tio år kan stå inför en svår politisk och ekonomisk kris. "Av den anledningen borde Finland gå med i Nato nu då solen skiner. När åskvädret bryter ut, är vi i en annan sits, säger Torvalds.

– Brottslingen återvänder till brottsplatsen, skämtar SFP:s presidentkandidat Nils Torvalds i början av presskonferensen som hans kampanjorganisation och parti har sammankallat till på Gamla studenthuset.

Han syftar på studentrevolten 1968 då han som ung kommunist var med och satt i något av kabinetten i studenthuset och planerade hur Finlands framtid skulle se ut.

– Men som tur var förverkligades inte de planerna, säger Torvalds som vid presskonferensen har sällskap av partiordförande Anna-Maja Henriksson.

Vardera är klädda i fosterländskt blått och det vankas tårta, likaså den i Finlands flaggas färger, med vita spritsade gräddrosor blåbär och blå violer.

Tårta i Finlands flaggas färger. Bild: Lehtikuva/Heikki Saukkomaa

Torvalds är här för att utveckla sitt Natoutspel från förra veckan då han kom med beskedet att Finland bör gå med i Nato vilket skiljer honom från de andra presidentkandidaterna som beträffande Nato är vaga eller motsätter sig ett medlemskap.

Irriterad på dödläge i och med Sverige

– Jag har länge irriterat mig över det dödläge vi har hamnat i då vi har låst fast oss vid Sverige, säger Torvalds och drar en parallell till sagoböckerna om Pelle Svanslös där de två katterna Bill och Bull avvaktar hur den andra tänker göra med påföljden att de aldrig lyckas göra slag i saken, samtidigt som ärkeskurken, katten Måns, har det gott i bakgrunden.

Torvalds påminner om att det inte finns någon garanti för att Sverige underrättar Finland innan Sverige eventuellt fattar beslut om att söka om medlemskap i försvarsalliansen.

– Det finns historiska exempel som vi minns väl, säger Torvalds och syftar på då Sverige gick bakom ryggen på oss när landet skulle ansluta sig till EG.

Därför anser Torvalds att Finland inte heller nu kan förlita sig på sin västra granne.

– Hamnar vi i ett skarpt läge brukar vaga överenskommelser inte spela någon roll.

Bekymmersam utveckling i Ryssland

Nils Torvalds vill se ett finskt Natomedlemskap så fort som möjligt och motiverar det med att utvecklingen i Ryssland är bekymmersam.

– Vi ser tecken på att Ryssland håller på att måla in sig i ett hörn vad gäller den ekonomiska och teknologiska utvecklingen. Med kännedom om hur auktoritära system brukar fungera, är det inte förtroendegivande. Den ryska krisen kan finnas tio år i framtiden. Den dag vi står inför en besvärlig politisk och ekonomisk kris i Ryssland har tåget gått. Därför ska vi göra slag i saken så länge solen skiner. När åskvädret bryter ut är vi i en annan sits.

Aktia Aktiecertifikat Renare Europa ger tidsenlig diversitet åt placeringsportföljen

Mer läsning