Torvalds om valet av Boris Johnson: "Det mest sannolika är en hård brexit"

Nils Torvalds säger att det är ett ovanligt olyckligt beslut att det konservativa Tory-partiet vald Boris Johnson till sin partiledare. Bild: Ari Sundberg/SPT

Nils Torvalds tror inte att en hård brexit leder till att Finlands ekonomi får sig en allvarlig törn.

Nils Torvalds (SFP) säger att det är ett ovanligt olyckligt beslut att det konservativa Tory-partiet valde Boris Johnson till partiledare.

– Det pekar på några grundläggande problem med det politiska systemet i Storbritannien.

Eftersom Tory-partiet sitter i regering innebär det att Boris Johnson automatiskt blir Storbritanniens nästa premiärminister. Torvals säger att han länge hoppades att britterna skulle se ljuset i tunneln men att han nu inte ser det som särskilt troligt. Han anser att det inte är en katastrof för Finlands ekonomi eftersom vår ekonomi inte är särkskilt beroende av exporten till Storbritannien

– Några av våra bolag har en stor export till Storbritannien men de har haft flera år på sig att förbereda sig. För länder som Nederländerna kan brexit ha en större inverkan på deras ekonomi eftersom de exporterar mycket till Storbritannien.

Torvalds säger att nästa års EU-budget kommer att ha ett stort bortfall eftersom Storbritannien betalade in en stor summa pengar till budgeten. Vidare tror han att maktbalansen i ministerrådet och toppmöten skiftar eftersom Storbritannien har fungerat som en utjämnande faktor gentemot Frankrike och Tyskland.

Tuppurainen: Avtalet omförhandlas inte

Europaminister Tytti Tuppurainen (SDP) säger till SPT att hon gratulerar Boris Johnson till valsegern och att hon ser fram emot att träffa honom och inleda samarbetet med honom.

Europaminister Tytti Tuppurainen (SDP). Bild: Erik Sandström/SPT

– Vi vill undvika ett oordnat brittiskt utträde ur EU, det är ytterst viktigt. Samtidigt strävar såväl EU som Finland till att ha nära relationer med Storbritannien.

Tuppurainen säger att det står klart att det inte är möjligt att omförhandla brexit-avtalet.

– Avtalet är så bra som det är möjligt att göra och det ska inte öppnas. Men vi ska naturligtvis diskutera det framtida samarbetet.

Tuppurainen säger också att Finland som ordförandeland inte blandar sig i brexit-förhandlingarna.

– Det är Michel Barnier som är förhandlare, ingen annan.

Även om ett brexit utan avtal bör undvikas har Finland och EU redan en längre tid förberett sig på olika sätt för ett eventuellt avtalslöst utträde, säger Tuppurainen.

– Det handlar till exempel om att skapa lagstiftning som gäller medborgarnas rättigheter. Men det är helt klart att ett brexit utan avtal inte är bra och jag hoppas vi kan undvika det.

Haavisto: Allt är osäkert

Pekka Haavisto (Gröna) uppmanar Boris Johnson att hålla det avtal som man har förhandlat fram mellan EU och Storbritannien. Bild: Jonatan Sparv/SPT

På frågan om han vill säga någonting om att Boris Johnson har valts till ledare för Tory-partiet i Storbritannien säger utrikesminister Pekka Haavisto (Gröna) att han inte vill kommentera hur andra länder sköter sina val av ledare. Han uppmanar ändå Boris Johnson att hålla det avtal som man förhandlat fram mellan EU och Storbritannien.

– Det vore bekymmersamt om avtalet inte accepterades eftersom vi redan har förhandlat om detaljerna. Sådana här förhandlingar tar mycket tid, säger Haavisto.

Hur kan brexit påverka Finlands ordförandeskap?

– Det kan innebära att brexit-processen tar mycket tid från Finlands EU-ordförandeskap i oktober.

Haavisto säger att det är osäkert hur en hård brexit skulle påverka Finlands ekonomi.

– Jag har läst olika scenarier om vad som skulle hända med Finlands ekonomi men vissa företag som har mycket export till Storbritannien skulle i alla fall påverkas.

Har du något du vill säga till Boris Johnson?

– Även om Storbritannien lämnar EU så är landet ändå en del av Europa, säger utrikesminister Pekka Haavisto.

Annons: Förvaringstjänster ny nisch för Grabbarna Flytt

Finlandssvenska företaget Grabbarna Flytt har på sina fem år vuxit så det knakar. Förutom flyttservice och logistiska tjänster åt både privathushåll och företag kan man som nyhet nu också erbjuda förvaring. 14.2.2020 - 10.44

Mer läsning