Torvalds: Juncker vill att medlemsstaterna ska ta ansvar

Nils Torvalds. Arkivbild. Bild: Cata Portin

Huvudbudskapet i Jean-Claude Junckers linjetal var att ansvaret nu måste bäras av medlemsstaterna, säger Europaparlamentarikern Nils Torvalds (SFP). Enligt Torvalds var det här en hälsning till toppmötet i Bratislava på fredag.

– Han försökte förklara för medlemsstaterna att det är deras organisation det här och de måste bära sitt ansvar, säger Nils Torvalds i telefon till FNB.

Torvalds var orolig över att Juncker skulle göra som många har gjort före honom och hitta på något stort framtidsprojekt och fly in i framtiden istället för att reda upp de problem som finns, vilket han då inte gjorde.

Enligt Torvalds berörde Juncker flyktingsituationen bara i förbifarten och talade egentligen bara om gränsbevakningen i det sammanhanget.

Han gissar att det här berodde på att Juncker inte ville tala om Turkiet.

– Om han hade tagit upp flyktingsituationen hade han också varit tvungen att ta upp avtalet med Turkiet och nu valde han att inte nämna någondera.

Han nämnde att vi har haft 14 terroristangrepp i Europa och därför underströk han gränsbevakningsdelen och kravet på trygghet. Och på den punkten kan man ju säga att han har alldeles rätt, säger Torvalds.

Brexit

I fråga om brexit hänvisade Juncker till att "vi har en europeisk ungdom som lever i ett gränslöst Europa och det gränslösa Europa ska vi inte ta ifrån dem".

– Han ville naturligtvis inte gå in på brexitdelen desto mera. Initiativet måste tas av den brittiska regeringen, och där väntar vi ju alla på att de i något skede ska klara av att besluta vad de vill göra med resten av sitt liv, säger Torvalds.

Enligt Torvalds kan förslaget om ett militärt tekniskt eller teknologiskt samarbete också ha varit "en liten dold hälsning" till den brittiska regeringen.

Existentiell kris

Alla i EU-parlamentet var, enligt Torvalds, lite förvånade över den lågmilda tonen i Junckers linjetal. För ett år sedan så blev det en massa bu- och hurrarop. Nu var det mycket mera återhållsamt.

– Juncker underströk EU:s existentiella kris och den kanske visar sig i att man är mer avvaktande än tidigare, säger Torvalds.

Det finns många utmaningar, dels har vi brexit och dels kan EU sägas vara uppdelat i tre grupper: Visegrad (de gamla östaterna), Club Med (Medelhavsländerna) och den västeuropeiska kärnan, dvs. de som egentligen betalar kalaset, säger Torvalds.

– Var vi riktigt landar med den här uppdelningen i tre är någonting som vi får se. Vi får kanske en vägvisare om det från toppmötet i Bratislava. Juncker vädjade ju direkt till det slovakiska ordförandeskapet om att ta ett grepp om framtiden. 

Trädgårdsstaden har kvar sin charm

På 1950-talet gjorde den moderna trädgårdsstaden Hagalund finländsk stadsplanering världsberömd. I dag är det både gammalt och nytt boende som får bostadsköpare att vända sina blickar hitåt. 3.9.2019 - 09.17

Mer läsning