Torvalds besviken på väljarstödet efter jumboplats – orolig för demokratin

Bild: Lina Enlund

Nils Torvalds är besviken på sitt låga väljarstöd i presidentvalet. Men det som chockar honom är ändå den sittande presidentens förkrossande stöd. – Det sänder oroväckande signaler om vår demokrati, säger han.

Med 1,2 procent av förhandsrösterna är Nils Torvalds (SFP) rätt besviken på sitt väljarstöd i presidentvalet.

– Lite mer hade jag nog räknat med, säger han på sin valvaka i Helsingfors centrum.

Förhandsrösterna – av vilka 64,4 procent går till Sauli Niinistö – gör det glasklart att allt snack om en andra omgång kan glömmas. Och det, menar Torvalds, är betydligt allvarligare än hans egen siffra.

– Jag blir lite orolig. Det sänder oroväckande signaler om vår demokrati, säger han.

I övrigt är Torvalds valvaka rätt nöjd med sin kampanj och någorlunda tillfreds med valrörelsen.

– Vårt mål var att komma in på de finska områdena utanför Nyland och vi lyckades föra kampanj i hela landet, säger han.

Däremot tycker han att valrörelsen blev ganska enformig.

– När det ordnas tretton valdebatter och hela hopen utfrågningar ställs samma frågor om och om igen. Det blir svårt att hålla publikens intresse uppe. Där har både politikerna och journalisterna något att fundera på, för jag tror inte det här konceptet duger om sex år.

Torvalds är lite besviken på att utmanarna tvingades slå ur underläge mot den sittande presidenten.

– Mycket har förändrats till det bättre sedan president Kekkonens tid, men det finns fortfarande en särskild högaktning gentemot republikens president, säger Torvalds och menar att det vore rättvisare om alla kandidater fick säga ungefär lika mycket i debatterna.

– Men om sex år, när den sittande presidenten inte är kandidat, blir det ett jämnare upplägg, säger han.

Rätt med egen kandidat

Att Nils Torvalds är chanslös i valet betyder inte att han ställde upp i onödan, säger SFP:s ordförande Anna-Maja Henriksson.

– Det var absolut rätt att vi ställde upp en egen kandidat. Debatten skulle ha varit mycket fattigare utan Nicke. Dessutom tvingade det Sauli Niinistö att tydligare formulera sin ståndpunkt i en del frågor, säger hon.

Henriksson säger att Torvalds medverkan breddade debatten, och inte bara kring det eventuella Natomedlemskapet.

– Det var tack vare Nicke som valrörelsen tvingades diskutera obekväma frågor, och det är nödvändigt i ett presidentval.

Henriksson välkomnar också de kvinnliga kandidaternas upplägg och säger att det är bra att debatterna också tog upp frågor som bistånd, kvinnors och flickors rättigheter och finländska insatser för fredsbevarande.

– Kvinnorna har också fyllt en plats, de har också breddat diskussionen.

Samtidigt kan man inte blunda för att Torvalds i egenskap av den enda uttalat Natopositiva kandidaten landar på en siffra som inte alls matchar folkets Natoinställning (22 procent av finländarna är för ett medlemskap, enligt senaste mätning).

– Det är för att den sittande presidenten har ett så starkt stöd och för att han inte har stängt dörren till Nato, säger Henriksson.

Också Torvalds bedömer att han tappat potentiella röster, men bara till Niinistö.

Statsvetaren Annu Perälä vid Åbo universitet säger att Natofrågan bara är en detalj när folk väljer kandidat, inte avgörande.

– En annan sak är att folk ifrågasätter hur sannolikt det är att Natomedlemskapet skulle realiseras om de röstade på Torvalds. Natoanhängarna betvivlar att en röst på Torvalds bäst kan bidra till att slussa in Finland i Nato, säger hon.

Trädgårdsstaden har kvar sin charm

På 1950-talet gjorde den moderna trädgårdsstaden Hagalund finländsk stadsplanering världsberömd. I dag är det både gammalt och nytt boende som får bostadsköpare att vända sina blickar hitåt. 3.9.2019 - 09.17

Mer läsning