Torvalds bär ledsna strumpor – Happy Socks förteget om arbetsförhållanden

Varifrån kommer bomullen i strumporna och vem tillverkar dem? Det har Finnwatch försökt reda ut. Bild: Mostphotos

Presidentkandidat Nils Torvalds (SFP) har gjort svenska Happy Socks kreativt mönstrade strumpor till sitt signalement. Men enligt Finnwatch döljer sig sorgliga förhållanden bakom det svenska strumpföretagets glada marknadsföring.

Organisationen Finnwatch släppte på fredagen en rapport om det omtyckta svenska strumpföretaget Happy Socks, som tiger om sina produktionsförhållanden. SFP:s presidentkandidat Nils Torvalds hör till dem som har burit och talat varmt för strumporna.

Företaget uppger att strumporna tillverkas i Turkiet, men de vill inte namnge fabriken till Finnwatch.

Turkiets mänskliga rättigheter har försvagats i och med flyktingkrisen och de senaste årens politiska tumult. Happy Socks hävdar att de respekterar Europakonventionen och samarbetar med hållbarhetsnätverket Amfori BSCI. På Amforis nätsidor står det däremot att Happy Socks inte är medlem.

För att reda ut saken skickade Finnwatch frågor till Happy Socks. De svarade kortfattat, nekade till följdfrågor och uppgav fortfarande inte vilket betyg som de anlitade fabrikerna har fått i och med revisionerna.

Bomullets ursprung är en gåta

Happy Socks strumpor består huvudsakligen av bomull, blandat med konstfiber som polyamid och elastan. Företaget har information om varifrån materialen kommer på sin hemsida, men till Finnwatch uppger förtaget att bomullen kommer från Turkiet och Indien.

Finnwatch betonar att det är enligt oerhört svårt att hålla koll på varifrån icke-certifierad bomull kommer. Happy Socks ville inte svara på frågan om hur de garanterar materialets ursprungsland.

Den icke-certifierade bomullsproduktionen är också fläckad av barnarbetskraft, tvångsarbete och användning av giftiga bekämpningsmedel. Turkiet köper dessutom in mycket bomull från Turkmenistan, som finns på en internationell bojkottlista. Enligt Finnwatch beror det på att diktaturregimen i Turkmenistan systematiskt tvingar folk till arbete när bomullen ska skördas.

Finnwatch tog kontakt med Happy Socks upprepade gånger. Efter det tredje försöket svarade marknadsföringschefen "Tack för att du tog kontakt. Tyvärr är vi inte intresserade".

Trots det gav Finnwatch inte upp utan fick slutligen kortfattade svar på en del frågor.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Axxell tänker som morgondagens jordbrukare – satsar på samarbete

Mer läsning