Tortyr i Belarus utreds i grannlandet

Den belarusiska kravallpolisen Omon bär alltid svarta, anonyma skidmasker. Här för de bort två män vid en demonstration i Minsk den 15 november. Arkivbild. Bild: TT-AP

Personer inom Belarus statsapparat utreds för tortyr i grannlandet Litauen – som misstänker att det begåtts brott mot mänskligheten.

Under de senaste månadernas protester mot Aleksandr Lukasjenkos stränga regim har en uppsjö av vittnesmål och rapporter om tortyr och övergrepp letat sig ut ur landet.

Litauens riksåklagare Evaldas Pasilis utreder brott mot mänskligheten, vilket faller under internationell lagstiftning.

"Var och en av oss, oavsett medborgarskap, har samma rätt till liv och värdighet", lyder ett skriftligt uttalande från riksåklagare Pasilis.

Den belarusiska ordningsmakten, med kravallpolisstyrkor och KGB i spetsen, har rutinmässigt släpat iväg hundratals människor vid demonstrationer och kört iväg dem i anonyma bussar.

En stor grupp sitter fortsatt fängslade under godtyckliga brottsmisstankar. Bland dem finns många oppositionspolitiker, som frihetsberövades inför och i samband med det kraftigt ifrågasatta presidentvalet i augusti.

Litauen har gått i täten bland annat när det gäller att rikta sanktioner mot diktatorn Lukasjenko och hans förtrogna.

Oppositionens frontfigur Svetlana Tichanovskaja – vars make Sergej Tichanovskij är en av de fängslade oppositionspolitikerna – uppmanar fler EU-länder att utreda möjliga människorättsbrott i Belarus.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Axxell tänker som morgondagens jordbrukare – satsar på samarbete

Mer läsning