Tortellinigratäng med varmrökt lax

En bra helgräddare, tortellinigratäng med lax. Bild: Janerik Henriksson/TT

Det här är en riktig helgräddare. Laxen kan bytas ut mot någon smakrik korv om man är på det humöret.

Till 4 portioner, 20 min

500 g tortellini eller ravioli med valfri fyllning

1 liten gul lök, finhackad

olivolja

100 g varmrökt lax, gärna i bit

4 dl färdig ostsås till pasta, t ex Kelda "fyra ostar"

några kvistar färsk salvia + extra till garnering

1/2 citron

nymalen svartpeppar

1 dl riven ost

Gör så här:

1. Koka pastan något kortare än tiden som är angiven på förpackningen. Låt rinna av i durkslag.

2. Mjukfräs löken i lite olivolja utan att den tar färg. Strimla eller bryt laxen i bitar och vänd snabbt ned i pannan. Blanda med den färdiga ostsåsen och värm försiktigt. Rör ned hackad salvia, rivet citronskal, skal och saft av citronen samt generöst med peppar.

3. Häll upp pastan i smord gratängform. Slå över ostsåsen och toppa med lite extra riven ost. Gratinera i 225 grader i cirka 10 minuter eller tills pastan är klar och gratängen fått fin yta. Garnera med extra salvia.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning