Tortellinigratäng med varmrökt lax

En bra helgräddare, tortellinigratäng med lax. Bild: Janerik Henriksson/TT

Det här är en riktig helgräddare. Laxen kan bytas ut mot någon smakrik korv om man är på det humöret.

Till 4 portioner, 20 min

500 g tortellini eller ravioli med valfri fyllning

1 liten gul lök, finhackad

olivolja

100 g varmrökt lax, gärna i bit

4 dl färdig ostsås till pasta, t ex Kelda "fyra ostar"

några kvistar färsk salvia + extra till garnering

1/2 citron

nymalen svartpeppar

1 dl riven ost

Gör så här:

1. Koka pastan något kortare än tiden som är angiven på förpackningen. Låt rinna av i durkslag.

2. Mjukfräs löken i lite olivolja utan att den tar färg. Strimla eller bryt laxen i bitar och vänd snabbt ned i pannan. Blanda med den färdiga ostsåsen och värm försiktigt. Rör ned hackad salvia, rivet citronskal, skal och saft av citronen samt generöst med peppar.

3. Häll upp pastan i smord gratängform. Slå över ostsåsen och toppa med lite extra riven ost. Gratinera i 225 grader i cirka 10 minuter eller tills pastan är klar och gratängen fått fin yta. Garnera med extra salvia.

Byggnadsarv kräver vård och goda produkter

På Illby gård i Borgå värnar man om det gamla genom att ta väl hand om sina byggnader. Målningen av karaktärshuset var ett stort projekt, men något man räknar med att ha glädje av länge. 13.6.2019 - 09.39