Törstiga finländare lyfte Olvi - vinsten 40 miljoner

Bild: Lehtikuva/Martti Kainulainen

Bryggeribolaget Olvi ökade sin försäljning med över fem procent i fjol till 609 miljoner liter. Rörelsevinsten för hela året ökade med sex procent till 40,4 miljoner euro och omsättningen med drygt tre procent till 321 miljoner euro.

Olvis vd Lasse Aho säger att tillväxten kom framför allt i hemlandet där försäljningsvolymen ökade med en femtedel. Också Olvis marknadsandel ökade.

I de baltiska länderna minskade försäljningen, men Olvi ökade sin rörelsevinst speciellt i Lettland.

I Estland planeras en betydande höjning av accisen på svaga alkoholdrycker från början av juli. Det skulle göra det mindre lönsamt för resenärer att bära hem drycker från Estland till Finland.

– Om höjningen genomförs leder det troligen delvis till att handeln flyttar till gränsen mellan Estland och Lettland, säger Aho.

Situationen i Vitryssland har varit utmanande. Konsumenternas köpkraft har minskat vilket har lett till minskad försäljning. Genom att se över kostnaderna har Olvi förbättrat sin rörelsevinst med tio procent mätt med lokal valuta, men vinsten i euro blev mindre än föregående år på grund av förändringarna i valutakurserna.

Styrelsen föreslår en utdelning på 0,75 euro per aktie.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning