Törstig? Över 70 vattenposter ger svalkande vatten – helt gratis

Heini Snellman, miljöexpert på HRM, fyller vant sin vattenflaska vid vattenposten på Salutorget. – Man behöver inte pumpa, trots att stolpen liknar en vattenpump, det räcker med att man lyfter upp handtaget och håller det uppe en stund så rinner vattnet ut, Bild: Niklas Tallqvist

Att kranvattnet i Finland är rent, friskt och kallt känner alla till. Men att det dessutom är gratis och serveras ur drygt 70 vattenposter runtom i huvudstadsregionen är en nyhet för många stadsbor. De två äldsta vattenposterna härstammar från 1870-talet.

Det är få Helsingforsbor som känner till att hemstaden erbjuder törstiga flanörer, joggare och hundrastare friskt och kallt vatten på många ställen runtom i metropolen. Det finns faktiskt 76 vattenposter utspridda över Helsingfors, Esbo och Vanda, vattenposter som står där till stadsbors och turisters tjänst.

– Vattenposterna är kopplade till den kommunala vattenledningen, så det är samma vatten här som det vatten som rinner ur kranen hemma i köket, säger miljöexpert Heini Snellman vid Huvudstadsregionens miljötjänster, HRM, som sköter om vattenförsörjningen i regionen.

Bild: HBL

När man säger vattenpost tänker många säkert på amerikanska röda vattenposter kända från serietidningen Kalle Anka. Helsingfors vattenposter är betydligt diskretare, de finns i ett par olika varianter och är mörkgröna eller gråa till färgen. Något nytt inslag i stadsbilden är de ändå inte, de äldsta har funnits på våra gator och torg i drygt 150 år.

– De två äldsta av stadens vattenposter är från 1876 då man började ersätta allmänna brunnar med vattenposter. Stadsborna fick hämta sitt hushållsvatten med hinkar och bära det till sina hem. Ända fram till 1950-talet fanns det hus utan kommunalt vatten i Helsingfors, berättar Snellman.

Lyft på handtaget

Den här stekheta junidagen träffas vi på Salutorget för att dricka varsin slurk svalkande och gott kommunalt dricksvatten. Den ena av torgets två vattenposter är dessvärre ur bruk, den har hamnat innanför staketet som omgärdar Helsingforsbiennalens byggarbetsplats vid Lybeckskajen. Men den andra vattenposten står helt intill torgstånden intill kajen och av den stora vattenpölen att döma är den i aktiv användning.

– Den här gröna vattenposten är av den gamla, traditionella modellen. Trots att de ser ut som gammaldags brunnar ska man inte pumpa upp vattnet, det räcker med att man lyfter på handtaget och håller det uppe en stund så kommer vattnet automatiskt, förklarar Heini Snellman och visar hur hon fyller sin egen vattenflaska.

Sommarlediga Taina Relander stiftar bekantskap med vattenposten för att skölja körsbären som hon nyss har köpt på torget. – Det här var bra service, säger hon nöjt. Bild: Niklas Tallqvist

Att de är lite svåra att använda kan Taina Relander intyga. Hon har just köpt en påse körsbär på torget för att ta med till stranden, men först ska hon skölja av dem.

– Jag visste inte ens att här finns en vattenpost, det var försäljaren i torgståndet som tipsade mig om att jag kan tvätta bären här. Det här är ju utmärkt service, nu när jag vet hur pumpen fungerar. Nu kan jag bjuda på körsbär på stranden, säger hon glatt och trampar i väg på sin cykel.

En som dagligen använder Salutorgets vattenpost är torgförsäljaren Tarik Nurgun, han fyller sin läskedrycksflaska med dricksvatten flera gånger om dagen.

– Det smakar vatten! Vem skulle inte gilla vatten, det behövs en het dag som denna, säger Nurgun och rusar tillbaka till jobbet på torget med sin fyllda halvlitersflaska.

Osynliga i stadsbilden

Runtom i huvudstadsregionen finns numera 76 motsvarande vattenposter från olika tidsperioder. HRM har nyligen gått igenom dem alla, tagit gamla och trasiga ur bruk och renoverat dem som ska få stå kvar.

– Vi på HRM har tidigare inte marknadsfört våra vattenposter. Äldre stadsbor minns hur de som barn har hämtat hem vatten ur dessa, men speciellt välkända är vattenposterna inte. Nu har vi ändå startat en liten kampanj för att göra folk medvetna om att det finns färskt vatten att dricka på stan, säger Heini Snellman.

Miljötjänsterna har i vår sammanställt en webbkarta med samtliga vattenposter utprickade och adresserna uppdaterade. De finns jämnt utspridda över hela huvudstadsregionen, från Glasdalen i väst till Botby gård i öst. Vattenposterna är inte försedda med någon mätare, så personalen på HRM kan inte säga vilken av dem som används flitigast.

Helsingforsregionens miljötjänster upprätthåller 76 vattenposter runtom i Helsingfors, Esbo och Vanda där stadsbor kan fylla sina dricksflaskor med friskt och kallt kommunalt vatten. Bild: Niklas Tallqvist

– En av de populäraste finns säkert intill parkeringsplatsen vid Sandudds sandstrand. Dit springer badgästerna i bara badbyxorna för att fylla på sina vattenflaskor, säger miljöexpert Marika Visakova på HRM.

En kort promenad i centrum avslöjar att alla vattenposter ändå inte är i skick. Fredsgatans vattenpost i Ständerhusets park är obrukbar, handtaget som reglerar vattentillförseln ligger på marken intill vattenpumpen, sönderriven.

Ett nedslag utanför Helsingfors centrum, längs Olarsgatan i Esbo, visar att där står en grå vattenpost modell modernare, dekorerad med graffiti men fullt fungerande i en liten skogsdunge. Den drar verkligen inte blickarna till sig och de flesta kör raskt förbi. Men med bara en bestämd handrörelse rinner vattnet till och den tomma plastflaskan fylls snabbt med svalkande vatten.

Vattenposterna runtom i regionen står alltså där för att serva törstiga människor i sommarhettan. När vattenflaskan är tom och törsten överhängande finns närmaste vattenpost i många fall bara ett par kvarter borta, det gäller bara att hålla ögonen öppna. Vattnet är gratis och av kontrollerad och god kvalitet.

Låt vattnet släcka törsten i sommar.

Aktia Aktiecertifikat Renare Europa ger tidsenlig diversitet åt placeringsportföljen

Mer läsning