Torsten ”Nappus” Liljeberg död

Torsten Liljeberg var en av Finlands framgångsrikaste paddlare. Bild: HBL-arkiv/Leif Weckström

Drumsöprofilen Torsten ”Nappus” Liljeberg avled i tisdags 102 år gammal efter en tids sjukdom. Han var ett av de stora namnen inom finländsk kanotsport med 43 finländska mästerskap i alla årsklasser.

Inför sin hundraårsdag gav Nappus en intervju i Drumsö Paddlarklubbs kanotskjul. Han genomförde samtidigt sitt imponerande 45 minuter långa motionspass som omfattade bland annat 20 situps och 20 armhävningar mot ribbstol. Kanoten hade han då dragit upp för gott och nöjde sig med simultanpaddling. I programmet ingick också en timslång promenad fyra gånger i veckan med hustrun Haga.

Nappus långa paddlingskarriär inföll under de år kanotsporten var som störst i Finland. Stränderna var svarta av åskådare under exempelvis årliga Drumsö Runt.

LÄS OCKSÅ: Video: Torsten Nappus tränar inför 100-årsdagen

Liksom många samtidas idrottskarriär avbröts också Nappus för fem år under krigen. Han och hans kamrater lyckades upprätthålla både humöret och kondisen vid fronten och när de kom hem var de överlägsna på tävlingsbanorna.

På sin 100-årsmottagning tog han i timmar emot gratulanterna som han konverserade och skålade med – stående. Liljebergs hörde till hedersgästerna på Slottet när Finland firade sin 100-årsdag.

Torsten och Haga Liljeberg var inbjudna till självständighetsdagens mottagning på Presidentens slott i december 2016. Bild: HBL-arkiv/Niklas Tallqvist

Under det sista året tog tröttheten över och Nappus tvingades avstå från motionerandet som varit så livsviktigt för honom. När han strax före sin död tillfrågades av sjuksköterskorna om de ska sätta i gång hjärtat ifall det stannar var svaret typiskt för Nappus: "Nej, nej, jag far direkt till himlen!".

Vänner, både nära och avlägsna, saknar i dag det fasta handslaget, den kloka blicken och det glada skrattet. Nappus sörjs närmast av hustrun Haga och dottern Bodil med familj.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning