Torskfisket begränsas i Östersjön

Bild: Mostphotos

Även fritidsfiskarna dras med när EU-länderna enas om att kraftigt begränsa torskfisket i Östersjön. Fem torskar per fritidsfiskare och dygn är vad som gäller från årsskiftet.

EU-kommissionen hade med stöd från forskarna lagt förslag om en rejäl minskning av torskfisket med nästan 90 procent i västra Östersjön och 40 procent i de östra delarna inför måndagens fiskeministermöte i Luxemburg.

Men så långt gick aldrig att nå. Motståndet från Tyskland och Danmark var för kompakt.

– Jag anser att det är orealistiskt, för samhällsekonomiskt kan det leda till ett slut på fisket i västra Östersjön, hävdade tyske fiskeministern Christian Schmidt på väg in till mötet.

Fem fiskar i taget

I stället slutade det med en 55-procentig minskning i västra Östersjön och 25 procent minus i öster.

Dessutom införs en begränsning för fritidsfisket. Fem torskar per person och dygn gäller från årsskiftet. Och i februari och mars går siffran till och med ner till tre fiskar per dygn.

– Det är ju en kraftig begränsning för torskfisket, konstaterar Sveriges landsbygdsminister Sven-Erik Bucht efter nästan 14 timmars förhandlande.

Vad gäller fritidsfisket säger Bucht att ministrarna gjort vad som måste göras.

– Vi är tvungna att reglera fritidsfisket för att skydda det här beståndet som är så illa ansatt. Det är samma för alla, oavsett nation. Det är gemensamma regler vi har i EU och då kan vi inte ha olika regler beroende för vilket land det är, säger Bucht.

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03