Torskfisket begränsas i Östersjön

Bild: Mostphotos

Även fritidsfiskarna dras med när EU-länderna enas om att kraftigt begränsa torskfisket i Östersjön. Fem torskar per fritidsfiskare och dygn är vad som gäller från årsskiftet.

EU-kommissionen hade med stöd från forskarna lagt förslag om en rejäl minskning av torskfisket med nästan 90 procent i västra Östersjön och 40 procent i de östra delarna inför måndagens fiskeministermöte i Luxemburg.

Men så långt gick aldrig att nå. Motståndet från Tyskland och Danmark var för kompakt.

– Jag anser att det är orealistiskt, för samhällsekonomiskt kan det leda till ett slut på fisket i västra Östersjön, hävdade tyske fiskeministern Christian Schmidt på väg in till mötet.

Fem fiskar i taget

I stället slutade det med en 55-procentig minskning i västra Östersjön och 25 procent minus i öster.

Dessutom införs en begränsning för fritidsfisket. Fem torskar per person och dygn gäller från årsskiftet. Och i februari och mars går siffran till och med ner till tre fiskar per dygn.

– Det är ju en kraftig begränsning för torskfisket, konstaterar Sveriges landsbygdsminister Sven-Erik Bucht efter nästan 14 timmars förhandlande.

Vad gäller fritidsfisket säger Bucht att ministrarna gjort vad som måste göras.

– Vi är tvungna att reglera fritidsfisket för att skydda det här beståndet som är så illa ansatt. Det är samma för alla, oavsett nation. Det är gemensamma regler vi har i EU och då kan vi inte ha olika regler beroende för vilket land det är, säger Bucht.

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00