Torsk med falsk hollandaisesås

Smörkokt torskrygg är underbart gott. Bild: TT

Smörkokt fisk. Bara namnet gör att man går upp ett kilo. Men äter man med måtta, och inte tar för mycket av såsen, är det här ett underbart sätt att njuta av en god torsk.

För 4 personer, 30 minuter

700 g torskfilé utan skinn och ben, gärna ryggbiten

200 g smör

1 dl torrt vitt vin

salt och vitpeppar

Till såsen:

3 dl grädde

2 dl vätska från fiskkastrullen

1 msk majsstärkelse + 2 msk vatten

1 tsk mild vitvinsvinäger

1 äggula

Att äta till:

ris

citron

lättkokta broccolibuketter

Gör så här:

1. Dela fisken i portionsbitar. Salta och peppra. Sätt en låg, vid kastrull på spisen och lägg i smöret. När det har smält tillsätt vin. Lägg i fiskbitarna och sänk värmen så att smöret inte bränner vid. Sjud under lock i cirka 4–5 minuter. Ös fisken flera gånger.

2. Koka upp grädde och ett par deciliter vätska från fiskkastrullen. Red med majsstärkelse löst i vatten och sjud 5 minuter. Ta såsen från värmen och rör i vinäger samt en äggula. Smaka av med salt och peppar.

3. Fördela såsen på varma tallrikar och lägg fisken i såsen. Serveras med ris, lättkokta broccolibuketter och citron.

Bli kock i Axxell

Svenskfinlands kändaste kock, Micke Björklund, har trätt in som mentor och mecenat för Axxells kockutbildning i Karis, för kockutbildningens framtid och Finlands matkultur. 8.10.2019 - 11.40

Mer läsning