Torsk i ugn på syditalienskt vis

Sardellernas sälta och smak sätter fart på torsken. Bild: TT

I det italienska köket används ofta sardeller. Dels för smaken, dels som ett alternativ till salt.

För 4 personer, 35 minuter

4 portionsbitar torskfilé från säkra bestånd, ca 600 g

1/2 liten burk sardeller i olja (eller ca 8 filéer)

1 krm svartpeppar

1/2 kruka rosmarin

1 dl veteströbröd

olivolja

citroner

Att äta till:

mer citron

blandad sallad

gott bröd, gärna italienskt lantbröd

Gör så här:

1. Pensla en ugnsfast form med olivolja och lägg ut fiskfiléerna med det som varit skinnsidan nedåt.

2. Lägg sardellerna i en sil så oljan kan rinna av. Lägg över i en kastrull, tillsätt 2–3 matskedar ny olivolja och mosa samman sardeller och olja på svag värme. Krydda lätt med svartpeppar.

3. Fördela sardellröran över fisken, strö över ströbröd samt lite extra olivolja. Toppa med små rosmarinkvistar och saften från en citron. Stek fisken mitt i ugnen på 175 grader cirka 20–25 minuter. Servera med blandad sallad, massor av citron och gärna en och annan rosmarinkvist. Bröd passar bättre till än potatis. Ställ fram extra flingsalt för den som vill salta mer.

Trädgårdsstaden har kvar sin charm

På 1950-talet gjorde den moderna trädgårdsstaden Hagalund finländsk stadsplanering världsberömd. I dag är det både gammalt och nytt boende som får bostadsköpare att vända sina blickar hitåt. 3.9.2019 - 09.17

Mer läsning