Toronto klart för slutspel

Toronto säkrade slutspelsplats. Bild: Minas Panagiotakis/Lehtikuva

Toronto är det senaste NHL-laget att säkra en plats i Stanley Cup-slutspelet.– Vi har siktet inställt på större saker, säger Torontos tränare Sheldon Keefe.

William Nylander inledde målskyttet när han i den första perioden petade in 1–0 för Toronto i numerärt överläge. Det var hans 15:e mål för säsongen, vilket inte är fy skam men ändå inte i närheten av lagkompisen Auston Matthews.

NHL:s främste målskytt i vinter slog till på nytt senare i samma period, och det var en delikatess som innebar amerikanens 35:e mål för säsongen.

"Behärskar allt just nu"

Montrealbacken Nick Suzuki bröt en passning med ena skridskon varpå pucken flög upp i luften. Det utnyttjade Auston Matthews genom en blixtsnabb aktion där han elegant fångade upp pucken på volley, tog sig förbi Suzuki och direkt vispade in pucken i mål.

Efteråt hyllades han av lagkompisen Joe Thornton, 41-åringen som stod för sin 1 100:e assist i karriären mot Montreal. Han är den blott sjunde NHL-spelaren genom tiderna att nå milstolpen.

– Han (Matthews) tillhör de bästa av de bästa. Hans skott är otroligt. Och styrkan han har, han är urtypen av en powerforward som behärskar precis allting just nu, säger Thornton.

Första kanadensiska lag

Suzuki tog viss revansch när han själv hittade nätet i andra perioden. Men det innebar bara en reducering till 1–3 och i slutperioden fastställde sedan Adam Brooks Torontosegern till 4–1.

Toronto är därmed som första lag från den norra divisionen – där samtliga kanadensiska lag spelar på grund av coronapandemin – klart för slutspel, och kan rikta blicken mot nya mål.

– Vi pratade om det inför matchen, att vi ville säkra platsen i kväll. Det pratade vi om efter matchen också, men också om att vi jobbar mot större saker än det här, säger Torontos tränare Sheldon Keefe till NHL:s hemsida.

– Det är en fin prestation, men vi kommer att fortsätta bygga det här laget så att det är redo när det gäller som mest.

Svtien bruten för Minnesota

Det är inte över förrän det är över. Med 23 sekunder kvar av ordinarie matchtid gjorde St Louis 4–3 på bortaplan mot Minnesota, och bröt därmed en segersvit på sju matcher för hemmalaget.

Inför den tredje perioden var det tvåmålsledning för Minnesota, med 3–1, men därefter var det St Louis för hela slanten. Mike Hoffman stod för reduceringsmålet i powerplay, Jordan Kyrou kvitteringen och sedan slog Robert Thomas spiken i kistan med mindre än halvminuten kvar.

Centrala divisionen: Carolina, Florida, Tampa Bay.

Västra divisionen: Vegas, Colorado, Minnesota.

Norra (kanadensiska) divisionen: Toronto.

Östra divisionen: Inget lag har säkrat slutspelsplats.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Att öka sin förmögenhet är en allemansrätt men få har en konkret plan

Mer läsning