Minst 50 döda i oväder i Kentucky

Så här ser det ut i stadskärnan i staden Mayfield, Kentucky, efter att en tornado dragit fram. Bild: Brett Carlsen/TT-AP

Minst 24 stycken tornador har drabbat delstaterna Arkansas, Illinois, Kentucky, Missouri och Tennessee. I Kentucky befarade guvernören Andy Beshear redan i ett tidigt skede att "minst 50, troligen närmare 70 eller 100" människor hade omkommit.

– Uppgifterna är verkligen förkrossande. Det här har varit en av de tuffaste nätterna i Kentuckys historia och vissa områden har drabbats på vis som är svåra att sätta ord på, säger han vid en presskonferens enligt amerikanska medier.

I den lilla staden Mayfield rasade taket på en ljusfabrik in när drygt 110 personer befann sig där inne. Där och på många andra håll pågår omfattande räddnings- och sökinsatser.

USA:s president Joe Biden beskriver det hela som en "ofattbar tragedi" i ett inlägg på Twitter.

Historisk förödelse

Stormovädret som dragit fram över en sträcka på närmare 40 mil uppges vara större än ett oväder som 1925 drabbade delstaterna Tennessee, Kentucky och Indiana och tog mer än 700 människors liv.

På vissa håll har hela bostadskvarter till synes jämnats med marken. Långtradare och lastbilar har kastats iväg av vindar.

I Edwardsville i Illinois slet vindarna taket av en av nätjätten Amazons lagerbyggnader. En väldig vägg rasade därpå. Minst en person har omkommit och omkring 100 personer fastnade i rasmassorna.

I Arkansas har minst en person omkommit i samband med att en tornado slog till mot ett äldreboende i orten Monette, där många människor räddades under ett flera timmar långt räddningsförlopp. I Leachville några mil bort omkom en annan person när en butiksbyggnad rasade samman.

– Det lät verkligen som ett tåg som dånade genom staden, säger den lokala sheriffen, som uppger att Leachvilles centrala delar till stora delar ödelagts.

Svårt att förutspå

Även i delstaterna Tennessee och Missouri rapporteras dödsfall till följd av vädret.

Egentligen är det "fel" säsong för den här typen av tornador, men stormovädret var förutspått av amerikanska myndigheter redan den 8 december – en prognos som därefter skärpts ett flertal gånger.

– Den vädermässiga anledningen till att ovädret uppstått är att det rört sig kalluft från nordväst ner över kontinenten, och när den har kolliderat och trängt undan den varmare luften så uppstår den här situationen, säger Martin Hedberg, meteorolog hos Länsförsäkringar i Sverige, till TT.

Även om prognosen korrekt säger att ett kraftigt oväder är på gång är det desto svårare att säga exakt var det kommer att dra fram.

– Där det sveper fram är det fruktansvärda vindhastigheter, medan det några kilometer bort "bara" är blåsigt. Det går inte att veta exakt vilken position ovädret kommer att ha, säger Martin Hedberg.

Förutom kraftiga vindar som gör att det flyger omkring saker, medför stormovädren också extrema tryckfall.

– När hus kollapsar är det dels beroende på höga vindhastigheter som utöver kraft på tak och väggar, men också på tryckskillnader på olika sidor av fastigheten som gör att fönsterrutor trycks in och hustak blåser av, säger Martin Hedberg.

Risken för fortsatt extremt svårt väder är fortsatt hög under helgen när ovädret drar vidare österut.

Texten har under lördag kväll 11.12.2021 uppdaterats med nya uppgifter om antalet som förmodas ha omkommit.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Närvårdare Pia Lemberg studerar vidare på läroavtal: ”Vård i livets slutskede ligger nära mitt hjärta”

Mer läsning