Torkan hotar vinproduktionen

Hela västra Kapprovinsen led för ett drygt år sedan av extrem torka på grund av minskad nederbörd under flera års tid. Tack vare strikt vattenransonering uppnåddes inte nolldagen då vattnet förväntades ta slut innan vinterns regn räddade situationen. Trots det är framtiden osäker.

Enligt prognoser kommer jordens stigande temperatur att medföra ökad avdunstning, men inte större mängder nederbörd i området. För de omkrimng 7 miljoner människor som bor där, vinodlare och andra jordbrukare samt den växande turistnäringen, innebär det ett stort problem. Regeringen är i färd med att planera nya lösningar, bland annat fler borrbrunnar för att utnyttja grundvatten, effektivare användning av gråvatten och anläggningar som kan avlägsna salt ur havsvattnet, men allt tar tid och innebär dyrare vatten. Experterna tror att vattenbrist kommer att vara ett faktum i framtiden på många ställen i världen, inte bara i Sydafrika, om vi inte får bukt med klimatförändringen.

Heta diskussioner om en landreform

Det senaste året har debatten i Sydafrika gått het om en möjlig landreform. Enligt lagen kan mark returneras till de ursprungliga ägarna om de kan bevisa att ett visst område tillhört deras förfäder före kolonialiseringen och apartheid. Det nya i diskussionen är att marken skulle returneras utan kompensation. Problemet är att de som bott på eller odlat marken i flera generationer har investerat i byggnader, maskiner och skött om att marken är brukbar. Effektivt jordbruk är enormt viktigt för Sydafrikas matförsörjning och livsmedelsexport. Grannlandet Zimbabwe är ett skrämmande exempel på vad som kan hända när jordbruksområden returneras till ägare som antingen inte vet hur man tar hand om ett jordbruk eller inte fortsätter att producera mat.

Diskussionerna i Sydafrika har fått markpriser att sjunka och valutakurserna vacklar. I landets ekonomiska läge skulle man behöva utländska investeringar, men den politiska osäkerheten har bromsat intresset. Om en landreform även skulle omfatta de anrika vingårdar som producerat vin i hundratals år skulle det innebära stora förändringar i Sydafrikas vinproduktion.

Markdiskussionen har varit ett överraskande drag av den nuvarande presidenten Cyril Ramaphosa, som tog över efter att den skandalomsusade Jacob Zuma tvingades avgå. Sydafrika går till val 2019 och ANC, som tappat avsevärda mängder röster de senaste åren på grund av korruptionsskandaler, försöker återfå sitt understöd bland folket. ANC har lett landet i 24 år sedan apartheid tog slut, men kritiseras hårt för att inte ha gjort tillräckligt för att lyfta upp den stora massan ur fattigdomen utan i stället fokuserat på att göra sina ledare rika. Den emotionella markdiskussionen kan ses som ett led att vinna tillbaka röster från väljarna på landsbygden.

Annons: Förvaringstjänster ny nisch för Grabbarna Flytt

Finlandssvenska företaget Grabbarna Flytt har på sina fem år vuxit så det knakar. Förutom flyttservice och logistiska tjänster åt både privathushåll och företag kan man som nyhet nu också erbjuda förvaring. 14.2.2020 - 10.44

Mer läsning