Torellfallet i Stockholm: Två av 25 skott kan fälla poliser

Blommor och ljus på den plats där Eric Torell blev ihjälskjuten av polisen. Bild: Stina Stjernkvist/TT

Sexton minuter efter larmet om en beväpnad man i Vasastan i Stockholm var 20-årige Eric Torell skjuten till döds av polis. 25 skott avlossades – kanske under så kort tid som tre sekunder. Tidsaspekterna spelar stor roll när polismännens rätt till nödvärn ska redas ut av tingsrätten.

"Skottlossning, skottlossning, vi blir eventuellt beskjutna."

"Man nere, man nere, han ligger på backen."

"Är det han som skjutit eller polis?"

"Polis, polis, polis."

Samtalet kommer från polisernas kommunikation den 2 augusti förra året, när 20-årige Eric Torell sköts till döds i centrala Stockholm. Huvudförhandlingen mot de tre poliser som åtalats för brott har nu inletts, och ljudfilen från den tragiska augustimorgonen spelades upp för rätten.

Poliserna som sköt är en 31-årig man som har åtalats för vållande till annans död och hans 36-årige kollega som står åtalad för tjänstefel. Polisinsatschefen vid tillfället står även han anklagad för tjänstefel.

Varnades innan

Eric Torell hade både Downs syndrom och autism och var på en treårings mentala nivå, enligt föräldrarna. Han hade lämnat sin och pappans bostad någon gång under tidig morgon, medan pappan sov. Med sig hade han ett verklighetstroget plastvapen.

Vittnen larmade polis då de sett en beväpnad man, alltså Torell, på gatan. När polispatrullerna var på väg varnades de upprepade gånger av kollegor om att man tidigare haft ett ärende i området med en man med vapen som hotat att skjuta poliser. När en av patrullerna senare möter Torell på en innergård, och han höjer sitt vapen mot dem, ser poliserna inte att det rör sig om en leksak och situationen känns hotfull. I vad de uppfattar som självförsvar skjuter de mot Torell, som dör av sina skador.

Mycket i denna rättegång kommer att kretsa kring just nödvärn – alltså rätten att med våld försvara sig mot en angripare. Totalt avlossades 25 skott, tre träffade. Poliserna har åtalats för de två skott som tog i ryggen, varav 31-åringen sköt det dödande.

Liten erfarenhet

Inledningsvis hade poliserna rätt att skjuta, det är både åklagare och försvar ense om. Sedan går åsikterna isär. Åklagaren Martin Tidén anser att rätten att skjuta i försvar inte fanns kvar när Eric Torell vände sig med ryggen åt poliserna.

– Med hänsyn till omständigheterna borde NN (31-åringen) och NN (36-åringen) registrerat att Eric vände ryggen till. De borde gjort bedömningen då att Eric inte utgjorde ett hot, och inte skjutit.

Erik Torells plastvapen, 38 centimeter långt och 19 centimeter högt. Bild: Polisen/TT

Under sin sakframställan påminner åklagaren också om polisernas korta erfarenhet av yrket; sju veckor (31-åringen) respektive åtta månader (36-åringen).

Advokat Anton Strand, som företräder 31-åringen, säger att polisen hamnat i en mycket trängd situation där allt gått väldigt snabbt. Nödvärnsrätten bör gälla hela förloppet, anser försvaret.

– Jag tycker att åklagarens hypotes är verklighetsfrämmande, säger Strand till TT.

– Det här är ett förlopp som kan vara så kort som tre sekunder. Under det korta förloppet har det avlossats 25 skott, varav åklagaren i praktiken riktar kritik mot två. Det betyder att åklagaren i praktiken godkänner 23 av 25 avlossade kulor.

Mötte pappan

Strand försökte under sin sakframställan peta hål i åklagarens resonemang, genom att bland annat påpeka att man inte kan bevisa i vilken följd kulorna skjutits, och att man därför heller inte kan säga säkert hur Torell rört sig under skottlossningen.

Hans klient nekar till brott, precis som både 36-åringen och polisinsatschefen.

När det gäller insatschefen har han, enligt åklagaren, inte planerat och lett insatsen som han borde gjort. Han skulle ha gjort mer för att minimera riskerna för poliserna – vid flera tillfällen fanns risk för att de skulle skjuta på varandra med tanke på deras positioner, anser åklagaren. Insatschefen skulle också ha sett till att samla in mer information när hans patrull före skjutningen träffade Torells pappa som var ute och letade efter sonen.

– Man måste ta reda på om pappan eller den försvunne är i fara med anledning av insatsen, och om pappan har uppgifter att lämna som har betydelse för den pågående insatsen, till exempel signalement, sade Martin Tidén.

Förhandlingen fortsätter i dag, med bland annat förhör med Eric Torells pappa och polisinsatschefen.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning