Toppvittne stoppas – demokrater tar strid

Gordon Sondland. Bild: Daniel Mihailescu/Lehtikuva-AFP

Vita huset stoppar EU-ambassadören Gordon Sondland från att vittna inom utredningen om en eventuell riksrättsprocess mot president Donald Trump. Toppdemokrater i kongressen anser att viktig information undanhålls och tar strid för att tvinga fram vittnesmålet.

Bara två timmar innan Sondland skulle träffa representanthusledamöter bakom stängda dörrar fick han order från utrikesdepartementet att inte gå dit.

Sondland hade frivilligt gått med på att vittna och meddelar via sin advokat att han står till förfogande om och när han får tillåtelse.

Tidigare har det framkommit att personal på USA:s ambassad i Kiev skickat meddelanden till Sondland som berör det beryktade samtalet med Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj i juli där republikanen Trump ska ha bett om hjälp i syfte att svartmåla den demokratiske kandidaten Joe Biden inför nästa års presidentval.

Utfärdar stämning

President Trump skriver på Twitter att han "gärna" hade låtit Sondland vittna, men hävdar att ambassadören hade blivit utsatt för en skenprocess, där "republikaners rättigheter dragits tillbaka och där sanna fakta inte släpps fram".

Adam Schiff, demokratisk ordförande i representanthusets underrättelseutskott, säger att UD dessutom har tillgång till den apparat som Sondland använt för att skicka och ta emot de aktuella mejlen eller sms-meddelandena men vägrar att ge kongressen tillgång till dem.

– Dessa meddelanden är också djupt relevanta för denna efterforskning och riksrättsutredningen, säger Schiff.

Det är tre utskott i representanthuset som vill fråga ut Sondland bakom stängda dörrar, och Adam Schiff dundrar vidare:

– Genom att förhindra oss från att höra detta vittne och få tillgång till dessa dokument vidtar presidenten och utrikesministern åtgärder som förhindrar oss från att få de fakta som behövs för att skydda nationens säkerhet.

Senare under tisdagen kom beskedet att demokraterna i representanthuset kommer att utfärda en stämning som ska tvinga Sondland att vittna.

Även Giuliani

Samtidigt öppnar Lindsey Graham, republikansk ordförande i senatens justitieutskott, dörren för Trumps advokat Rudy Giuliani att vittna.

"Det är dags för senaten att utreda om korruption och andra oegentligheter som berör Ukraina", skriver Graham på Twitter.

Giuliani har, utan att framlägga bevis, hävdat att Biden under sin tid som vicepresident tryckt på för att få en ukrainsk åklagare sparkad för att hindra en korruptionsutredning där hans son Hunter Biden var inblandad.

I förra veckan föreslog Trump också att Peking ska utreda Bidens affärsintressen i Kina. Men en talesperson för kinesiska utrikesdepartementet svarar att Kina inte har någon önskan att lägga sig i amerikansk inrikespolitik.

Den amerikanska kongressen kan avsätta landets president genom ett riksrättsförfarande, om presidenten döms för "förräderi, bestickning eller andra allvarliga brott och förseelser", i enlighet med första artikeln i USA:s grundlag.

Formella riksrättsanklagelser mot presidenten läggs fram av representanthuset. För att kunna göra det krävs enkel majoritet i kammaren (som har 435 ledamöter).

För att döma och avsätta presidenten krävs sedan att två tredjedelar av senatens 100 ledamöter röstar för.

Ingen amerikansk president har blivit avsatt på det här sättet, men Bill Clinton (1998) och Andrew Johnson (1868) blev formellt anklagade av representanthuset, innan de friades av senaten. I Richard Nixons fall, efter Watergateskandalen, hade representanthuset inlett riksrättsprocessen men presidenten avgick 1974, innan den hann fullbordas.

Källor: History.com, The New York Times, Findlaw.com

Annons: Förvaringstjänster ny nisch för Grabbarna Flytt

Finlandssvenska företaget Grabbarna Flytt har på sina fem år vuxit så det knakar. Förutom flyttservice och logistiska tjänster åt både privathushåll och företag kan man som nyhet nu också erbjuda förvaring. 14.2.2020 - 10.44

Mer läsning