Toppmötet: Kim Jong-Un välkomnar USA-närvaro i Nordkorea

Donald Trump och Kim Jong-Un i Hanoi under torsdagen. Bild: TT-AP/Evan Vucci

USA kan få öppna någon form av beskickning i Nordkorea. Det signalerar Kim Jong-Un under andra dagens toppmöte med Donald Trump i Hanoi. Men framsteg i atomavrustningen kan få vänta.– Jag har inte bråttom, säger Trump.

På en fråga om han är beredd att låta USA etablera någon form av diplomatisk närvaro i Nordkorea, alltså öppna ett sambandskontor eller ett konsulat, svarar Kim Jong-Un med försiktig optimism:

– Jag tror att det är något som är värt att välkomna.

USA och Nordkorea har i dag inga officiella relationer.

Mellan mötena i Hanoi säger Kim vidare att han inte skulle ha kommit till mötet om han inte var beredd att överväga atomavrustning på den koreanska halvön.

Om och hur vapnen ska nedmonteras är den kanske tyngsta formella punkten i dag, toppmötets andra dag. Men – USA:s president tror inte på så mycket konkreta resultat.

– Jag har hela tiden sagt att snabbheten inte är viktig för mig. Det som är viktigt är att vi får till rätt avtal, sade Donald Trump till ett stort pressuppbåd inför dagens samtal.

Ekonomisk stormakt

Presidenten sade dessutom ännu en gång att han tror att Nordkorea kan bli en ekonomisk stormakt.

– På lång sikt, över en längre period, vet jag att vi kommer ha fantastisk framgång tillsammans med ordförande Kim och Nordkorea.

Kim sade inför överläggningarna att de ska fortsätta ha en bra dialog.

– Jag ska göra mitt bästa för att nå ett bra resultat, sade han, och lade till:

– Jag tror att om man tittar på oss när vi kommer överens, så är det som att titta på en scen från en fantasyfilm.

Västerländska medier påpekar att detta är första gången Kim direkt svarar på frågor från amerikanska journalister.

De två ländernas delegationer under torsdagens överläggningar. Bild: TT-AP/Evan Vucci

Fredsavtal i sikte?

Ledarna har enligt det schema som presenterats först träffats i enrum, vilket följs av fortsatta möten tillsammans med medarbetare. Under morgonen, finsk tid, hålls en gemensam signeringsceremoni. Därefter, klockan 11.50 finsk tid, ska Donald Trump hålla en presskonferens.

Kim vill se lättnader i sanktionerna mot landet. Som morot för en nedrustning av landets kärnvapensatsning har förslag lagts fram om en deklaration att formellt avsluta Koreakriget. Kriget slutade 1953 med en vapenvila men utan formellt fredsavtal.

På en fråga om ett fredsavtal svarade Trump i går att "vi får se".

USA släpper krav?

I gengäld skulle Nordkorea kunna få lova att stänga testplatsen Yongbyon, som är avgörande för landets kärnvapenprogram.

Enligt den amerikanska tv-kanalen NBC har USA släppt kravet på att Nordkorea ska lämna en fullständig redogörelse om sitt atomvapenprogram. Kravet på full öppenhet har varit en viktig del i diskussionerna om nedrustning på Koreahalvön, men enligt källor till NBC ska detta alltså läggas åt sidan.

"Fantastiska möten"

Efter gårdagens middag skrev Trump på Twitter att mötet varit mycket lyckat:

"Fantastiska möten och middag i kväll i Vietnam med Nordkoreas Kim Jong-Un. Väldigt bra dialog. Fortsätter i morgon!"

Även Kim beskrev onsdagen som givande. Enligt den statliga nordkoreanska nyhetsbyrån KCNA var dialogen öppen och ärlig. Det ska ha byggt en grund för "genomgripande och banbrytande resultat" under torsdagen.

Våren 2018 tinade relationen upp mellan diktaturen Nordkorea och omvärlden, bland annat efter Nordkoreas deltagande i vinter-OS i sydkoreanska Pyeongchang.

Den 27 april samma år möttes ledarna för de två koreanska nationerna på gränsen mellan Nord och Syd och enades om att arbeta för ett fredsavtal och kärnvapennedrustning på Koreahalvön.

Den 9 maj besökte USA:s utrikesminister Mike Pompeo Nordkorea och träffade landets ledare Kim Jong-Un, vilket sågs som en förberedelse för ett toppmöte mellan Kim och USA:s president Donald Trump. Som ett tecken på god vilja förstörde Nordkorea i slutet av maj sin anläggning för kärnvapentester i Punggye-ri och släppte tre amerikaner som suttit fängslade i Nordkorea.

Det historiska toppmötet ägde rum i Singapore den 12 juni i fjol. De båda ledarna sade sig ha fått mycket bra kontakt och skrev under ett avtal där Kim lovade att arbeta för en kärnvapenfri koreansk halvö och Trump lovade säkerhetsgarantier åt landet som i många år varit USA:s fiende.

För den nordkoreanske diktatorn, som rest med tåg till Vietnam, innebär denna veckas möte hans längsta statsbesök sedan han tog över makten efter sin far 2011. Med sig har Kim Jong-Un bland annat sin syster, Kim Yo-Jong.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning