Toppmötet avslutas plötsligt: Inget avtal mellan Trump och Kim i Hanoi

De två ländernas delegationer under torsdagens överläggningar. Bild: TT-AP/Evan Vucci

Ingen överenskommelse har ingåtts mellan Donald Trump och Kim Jong-Un i Hanoi. Toppmötet mellan USA:s president och Nordkoreas ledare avbröts i förtid.– Ibland måste man bara gå, och det här var ett av de tillfällena, säger Trump.

Mitt under det haussade mötet i den vietnamesiska huvudstaden ändrades det tidigare meddelade schemat rejält. Det blev ingen ceremoni där en överenskommelse skulle skrivas under, och strax efteråt meddelade Vita huset att det inte blir något avtal.

– Vår relation är stark, och vi hade flera alternativ, men vi valde att inte gå vidare med något av dem, säger Donald Trump på en presskonferens.

– Vi diskuterade många vägar till nedrustning. Nedrustning är ett viktigt ord. Många vet inte vad det betyder, men för mig är det uppenbart – vi måste få bort kärnvapen, fortsätter han.

"Vissa eftergifter"

Om och hur kärnvapnen ska nedmonteras var den kanske tyngsta formella punkten på toppmötets andra dag. En generellt formulerad överenskommelse skrevs under av ledarna vid deras första möte i Singapore i juni, och förhoppningen var att Hanoi-mötet skulle ge konkretion.

– Nordkorea ville ha alla sanktioner lyfta, det ville inte vi. De var villiga att ge oss vissa eftergifter, men inte de vi ville ha, säger Trump.

Enligt den amerikanske presidenten har Kim Jong-Un dock lovat att inte skjuta upp några robotar eller genomföra kärnvapentester.

– Vi bad Kim Jong-Un att göra mer, han ville inte det. Jag är ändå optimistisk. Det här kommer att ta tid. Fortsätter vi att jobba på detta de kommande veckorna och månaderna kommer vi att nå målet att nedrusta Nordkorea, säger USA:s utrikesminister Mike Pompeo, som också var med vid presskonferensen.

Ledarna har inte planerat ett eventuellt tredje möte, enligt Trump.

Öppna beskickning

Under morgonen signalerade Kim att USA kan få öppna någon form av beskickning i Nordkorea. På en fråga om den nordkoreanske diktatorn är beredd att låta USA etablera någon typ av diplomatisk närvaro i landet, alltså öppna ett sambandskontor eller ett konsulat, svarade Kim Jong-Un med försiktig optimism:

– Jag tror att det är något som är värt att välkomna.

USA och Nordkorea har i dag inga officiella relationer. Sverige är via sin ambassad i Pyongyang så kallad skyddsmakt åt USA i Nordkorea.

Kim sade under dagen att han inte skulle ha kommit till mötet om han inte var beredd att överväga atomavrustning på den koreanska halvön. På presskonferensen får Trump frågan om stämningen när mötet avbröts.

– Jag gick inte bara i väg, det var vänligt. Vi skakade hand. Vi är inställda på att göra något speciellt. Det här har hållit på i årtionden och borde ha lösts under tidigare mandatperioder, säger Donald Trump.

Donald Trump och Kim Jong-Un i Hanoi under torsdagen. Bild: TT-AP/Evan Vucci

"Hoppades göra mer"

Även Mike Pompeo vill ge bilden av en vänlig mötesatmosfär.

– Vi hoppades göra mer, men vi är närmare i dag än vad vi var för 36 timmar sedan. Framsteg gjordes, men avskedet skedde med en överenskommelse om att fortsätta jobba med problemen, säger han.

Efter gårdagens middag skrev Trump på Twitter att mötet varit mycket lyckat:

"Fantastiska möten och middag i kväll i Vietnam med Nordkoreas Kim Jong-Un. Väldigt bra dialog. Fortsätter i morgon!"

Även Kim beskrev onsdagen som givande. Enligt den statliga nordkoreanska nyhetsbyrån KCNA var dialogen öppen och ärlig. Det ska ha byggt en grund för "genomgripande och banbrytande resultat" under torsdagen.

Det givande mötet gav dock inget konkret resultat på papper. Trump lämnade Vietnam på presidentplanet på eftermiddagen lokal tid, tre timmar tidigare än planerat. Kim har inte gjort något framträdande efter det att mötet avslutats i förtid.

Fakta

Töväder mellan Nordkorea och USA

Våren 2018 tinade relationen upp mellan diktaturen Nordkorea och omvärlden, bland annat efter Nordkoreas deltagande i vinter-OS i sydkoreanska Pyeongchang.

Den 27 april samma år möttes ledarna för de två koreanska nationerna på gränsen mellan Nord och Syd och enades om att arbeta för ett fredsavtal och kärnvapennedrustning på Koreahalvön.

Den 9 maj besökte USA:s utrikesminister Mike Pompeo Nordkorea och träffade landets ledare Kim Jong-Un, vilket sågs som en förberedelse för ett toppmöte mellan Kim och USA:s president Donald Trump. Som ett tecken på god vilja förstörde Nordkorea i slutet av maj sin anläggning för kärnvapentester i Punggye-ri och släppte tre amerikaner som suttit fängslade i Nordkorea.

Det historiska toppmötet ägde rum i Singapore den 12 juni i fjol. De båda ledarna sade sig ha fått mycket bra kontakt och skrev under ett avtal där Kim lovade att arbeta för en kärnvapenfri koreansk halvö och Trump lovade säkerhetsgarantier åt landet som i många år varit USA:s fiende.

För den nordkoreanske diktatorn, som rest med tåg till Vietnam, innebär denna veckas möte hans längsta statsbesök sedan han tog över makten efter sin far 2011. Med sig har Kim Jong-Un bland annat sin syster, Kim Yo-Jong.

Trädgårdsstaden har kvar sin charm

På 1950-talet gjorde den moderna trädgårdsstaden Hagalund finländsk stadsplanering världsberömd. I dag är det både gammalt och nytt boende som får bostadsköpare att vända sina blickar hitåt. 3.9.2019 - 09.17

Mer läsning