Toppmöte i Porto: EU skeptiskt till att lyfta vaccinpatent

Frankrikes president Emmanuel Macron manar vid EU-toppmötet i Porto USA att lyfta sina exportförbud för både vaccin och vacciningredienser. Bild: Jose Coelho/AP/TT

EU håller dörren öppen för att lyfta vaccinpatenten under coronapandemin. Men skepsisen är stor. – Ingen magisk lösning, säger rådsordförande Charles Michel vid EU-toppmötet i Porto.

Sedan USA öppnat för att lyfta patentskyddet för covid-19-vaccin har allt fler röster hörts för att även EU borde ansluta sig till samma linje.

Fast här är skepsisen betydligt större.

– Det finns olika åsikter om det här. Vi är fast beslutna att stödja alla ansträngningar som kan öka produktionen och distributionen av vaccin. Men många av oss tror inte att det här är någon magisk lösning, säger rådsordförande Michel på presskonferensen efter veckans EU-toppmöte.

Tar lång tid?

EU-skepsisen bygger bland annat på att det antas ta lång tid innan en patentlyftning verkligen skulle ge resultat, då vaccinproduktionen inte kan ordnas i en handvändning, även om man har tillgång till recepten.

Tysklands förbundskansler Angela Merkel oroar sig för att vaccinkvaliteten ska bli sämre om patentskyddet lyfts.

EU-ledarna manar i stället till ökad export från de länder som producerar vaccin. Frankrikes president Emmanuel Macron uppmanar rakt ut USA att leverera mera – både vad gäller färdiga vaccin och ingredienser till vaccin.

Kommissionsordförande Ursula von der Leyen målar upp EU som ett föredöme.

– EU är världens apotek. Vi har producerat 400 miljoner doser varav 250 miljoner har gått på export. Vi manar andra att göra samma sak. Det är den bästa åtgärden just nu, säger von der Leyen.

EU hoppas samtidigt kunna hjälpa till med att få igång vaccinproduktionen i exempelvis Afrika.

Indiens flagga projicerad på stadshuset i Porto inför lördagens EU-toppmöte, där Indiens premiärminister Narendra Modi deltar via webben. Bild: Wiktor Nummelin/TT

Handel med Indien

EU-ledarnas tvådagarsmöte i Porto har främst varit fokuserat på välfärdspolitik och sociala frågor. Ett gemensamt uttalande har antagits med löften om att sträva mot ett mer "socialt Europa".

På lördagen avhandlades även relationen till Indien. Premiärminister Narendra Modi kunde inte komma till Porto på grund av coronaläget på hemmaplan, men deltog via webben.

– EU står i full solidaritet med Indien i det här kritiska läget. Vi har redan aktiverat vår hjälpmekanism och är redo att ge ytterligare stöd, lovar rådsordförande Michel.

Finland har bland annat levererat syrgasflaskor till Indien och stödjer landet med en miljon euro i humanitärt bistånd.

EU:s stats- och regeringschefer har inte kunnat träffas lika ofta som vanligt på grund av det senaste årets coronapandemi.

När ledarna nu träffas i Porto i Portugal är det första gången sedan i december som toppmötet sker fysiskt. I mars fick ledarna i stället nöja sig med ännu ett webbhållet möte.

Det förbättrade hälsoläget gör dock att antalet möten nu ökar. Redan den 25 maj samlas ledarna till ännu ett toppmöte, då i Bryssel för att diskutera främst klimatförändringarna och relationen till Ryssland.

Bara två veckor senare samlas många av stats- och regeringscheferna igen i Bryssel då militäralliansen Nato håller toppmöte den 14 juni, med USA:s president Joe Biden som huvudperson.

I midsommarhelgen hålls sedan nästa ordinarie EU-toppmöte i Bryssel.

Från Finland deltog statsminister Sanna Marin i mötet. I sitt tal på mötet betonade Marin att pandemin är global utmaning där ett samarbete mellan EU och Indien är avgörande.

"Vi måste utveckla en global hälsosäkerhet och lära oss att bättre förutse hälsorisker med hänsyn till de utmaningar som klimatförändringarna medför", sade Marin.

Han betonade också att investeringar för att stärka ekonomin bör fokusera på den digitala och gröna övergången. Indien har en nyckelroll när det gäller att att uppnå klimatmålen. Därför måste samarbetet med Indien om bland annat förnybar energi och cirkulär ekonomi stärkas.

Samtidigt fattades beslut att återuppta förhandlingarna om ett frihandelsavtal med Indien, efter åtta år i träda.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Diamanter är det ultimata vintageköpet

Mer läsning