Toppklubbar vill grunda egen superliga - igen

Juventus hör till krafterna bakom det senaste initiativet. Bild: Lehtikuva/Marco Bertorello

Real Madrid, AC Milan, Arsenal, Barcelona, Bayern München, Juventus, Manchester United, Chelsea, Liverpool, Manchester City och Paris Saint-Germain. Elva klubbar som enligt Der Spiegel allvarligt överväger att grunda en superliga med 16 lag.

Det är Football Leaks som läckt dokumenten till Der Spiegel.

Elva lag skulle kompletteras med fem gästande lag som under den första säsongen skulle vara Atletico Madrid, Internazionale, Roma, Marseille och Dortmund.

Detta är i sig inga sensationella nyheter. Planer på liknande ligor har funnits länge och det är alltid de största och rikaste klubbarna som varit de drivande krafterna bakom projekten.

Det handlar naturligtvis i första hand om pengar och i andra hand om sportsliga intressen. Storklubbarna har i åratal grämt sig över att Uefa lägger beslag på en överväldigande del av de pengar som cirkulerar inom europeisk cupfotboll. Uträkningar som klubbarna beställt fram tyder på att klubbarna med en egen liga där de deltagande bestämmer villkoren kunde ge dem fem gånger mera pengar.

Planer har som sagt funnits många gånger men hittills har Uefa med stöd av Fifa kväst alla potentiella uppror under hot om stränga och långtgående repressalier som bland annat skulle innebära uteslutning från fotbollsgemenskapen och stopp för spelarna i klubbarna att representera sitt land i storturneringar.

Nu har storklubbarna med hjälp av en division toppjurister kommit fram till att EU:s anti-monopollagar stöder deras sak. Klubbarna har i flera år undersökt möjligheterna att frigöra sig från sina nationella ligor och förbund. Om det över huvud taget är möjligt återstår att se. Frågar man Uefa är svaret ett entydigt nej.

Mera betalt

En privat liga skulle innebära färre matcher.

– Färre matcher och mera betalt. Det låter ju nästan för bra för att vara sant, skrattar Liverpoolcoachen Jürgen Klopp.

Klopp hör uppenbarligen inte till dem som tror på en ny superliga.

Inte heller i Bayern München säger man sig ha hört något om dylika planer.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning