Toppfotbollen blöder men på sina håll kan pandemin vara hälsosam

Också Manchester City påverkas av rådande krisläge. Bild: Adrian Dennis/Lehtikuva

De engelska Premier League-klubbarna har dyra, breda och namnstarka trupper. Trupper som nu raskt tappar i värde då coronaviruspandemin kopplat ett järngrepp om den internationella fotbollen.

Sammanlagt uppskattar fotbollsanalyssajten Transfermarkt att det rör sig om ett tapp på hisnande två miljarder euro för Premier League.

Globalt rör det sig enligt Transfermarkt om smått ofattbara 10,7 miljarder euro. Som jämförelse låg den finska statsbudgeten för 2019 på cirka 55 miljarder euro.

Tappet kan bli ännu större om toppligorna i Europa och på andra håll inte kan slutföras.

I England kan smällen bli störst. Tv-rättighetspengarna i England är av bibliska mått jämfört med Tyskland och Spanien, för att inte tala om Italien eller Frankrike.

Tv-pengar som gjort Premier League till herre på täppan i Europa.

Men medaljen har också i detta fall en baksida. Om Premier League inte slutförs denna säsong riskerar klubbarna att sammanlagt tvingas betala tillbaka uppemot 900 miljoner euro till tv-bolaget British Telecom och Sky Sports.

Exempelvis Burnley meddelade nyligen att klubbens kassa sinar i snabb takt och att man står inför konkurs om inte pengaflödet kommer i gång senast i juli.

Väldigt många engelska ligaklubbar är beroende av tv-rättighetspengar och matchintäkter. Det gäller i synnerhet de "mindre" klubbarna som är betydligt mer sårbara för turbulens på marknaden. De saknar de buffertar eller mecenater jätteklubbarna ofta förfogar över.

City tappar mest

Det är inte helt oväntat de två för tillfället i särklass bästa klubbarna som tappar mest i värde. Manchester City och Liverpool förfogar över de i särklass bästa och dyraste trupperna.

Enligt Transfermarkt har Citys trupp tappat 267 miljoner euro i värde, mot 245 miljoner euro för Liverpool.

Hur går resonemanget kring Financial Fair Play?

Intressant fråga. Manchester City straffades nyligen för att ha brutit mot reglerna. Klubben stängdes av från Europaspel de kommande två säsongerna.

Uefa har några gånger spänt musklerna och visat att man, åtminstone ibland, menar allvar med debit och kredit. Något bland andra City, Chelsea och Barcelona fått erfara.

Men hur nitiskt tolkar Uefa det ekonomiska regelverket i tuffare tider? Håller man fast vid FFP kan pandemin faktiskt, också på längre sikt, ha en sund inverkan på transfersummor, löner, agentarvoden och så vidare.

Fotbollen har de senaste tjugo åren upplevt en aldrig tidigare skådad hausse. Biljettpriserna har gått upp, lönerna blivit astronomiska, arenorna byggs ut, matcherna blivit flera och ekorrhjulet snurrat på 24 timmar om dygnet, 363 dagar om året. Det är väl egentligen endast julafton och juldagen som än så länge varit heliga. I England har planer dessutom smidits för att spela fotboll också på julafton.

Kommer pristappet att synas i sommar?

Högst sannolikt ja. Om FFP efterföljs öppnar nuvarande scenario för mönstereleverna i Europa, däribland Bayern München, RB Leipzig och några till med kassaflödet i skick.

Om sponsor- och tv-marknader rubbas känns det i plånboken också hos tungviktarna.

Med största säkerhet kommer nuvarande läge att åtminstone betyda att transfersummorna på ett generellt plan inte kommer att öka på några år.

Om det påverkar de flesta engelska klubbdirektörers övertro på de inhemska spelarna återstår att se. Köpeskillingarna för engelska spelare brukar sakna rim och reson i kungadömet.

Kommer spelarna att gå ner i löner?

På många håll har spelarna redan gjort det. I England stretar det mäktiga spelarfacket emot en lönesänkning på 30 procent i Premier League. Medellönen i Premier League ligger på drygt 70 000 euro i veckan, och mot bakgrunden av masspermitteringar av personal i klubbarna och kungariket överlag rimmar spelarfackets krav rätt illa.

De engelska ligaspelarna har länge levt i en så privilegierad och åtskild värld att många supportrar vänt dem ryggen. Hur påverkar nuvarande kris förhållandet?

Kommer de stora stjärnorna att röra på sig i sommar?

Det är möjligt. Rapporter från Italien säger att giganten Juventus, där spelarna för länge sedan gått med på att sänka lönerna under fyra månaders tid, vilket sparar klubben 90 miljoner euro, överväger att sälja superstjärnan Cristiano Ronaldo i sommar.

Den 35-årige portugisiske ikonen skulle sannolikt ge cirka 50 miljoner euro. Viktigare för Juventus vore att bli av med CR7:s bruttolön som ligger på över en miljon euro per månad.

Effekter i Finland?

Här ligger övergångssummorna på promillenivå jämfört med de fantasibelopp som betalas ut i den stora världen. Men varje euro är viktig i finsk fotboll, och om serierna skjuts upp ytterligare lär permitteringsvågen svepa över majoriteten av föreningarna med sällan skådad kraft.

Då existerar, för några enstaka klubbar, möjligheten att locka över spelare gratis till sina led. Något som på sikt ytterligare skulle öka klyftorna mellan toppklubbarna och de mindre bemedlade klubbarna i Finland. Kör ligan i gång i augusti ökar risken för konkurser. Ställs säsongen in helt kommer säsongen 2021 knappast att genomföras med tolv ligaklubbar.

Jonas von Wendt Reporter

1. Manchester City. 1,1 miljarder euro – tappat marknadsvärde 267 miljoner euro.

2. Liverpool. 1,04 miljarder euro – 245 miljoner euro.

3. Tottenham 752 miljoner euro – 177 miljoner euro.

4. Chelsea 731 miljoner euro – 160 miljoner euro.

5. Manchester United 696 miljoner – 163 miljoner euro.

6. Arsenal 623 miljoner euro – 137 miljoner euro.

De sex mest värdefulla spelarna i Premier League:

1. Raheem Sterling 137 miljoner euro.

2. Kevin de Bruyne 129 miljoner euro.

3. Harry Kane 129 miljoner euro.

4. Mohamed Salah 129 miljoner euro.

5. Sadio Mane 129 miljoner euro.

6. Trent Alexander-Arnold 107 miljoner euro.

Källa: Transfermarkt.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Finland behöver Östersjön – vi kan och ska ännu rädda den

Mer läsning