Rättegången mot president Trump inledd

Senatens majoritetsledare, republikanen Mitch McConnell, anländer till Capitolium inför inledningen av president Donald Trump. Bild: J. Scott Applewhite/TT-AP

Efter långa förberedelser har den historiska riksrättsrättegången mot USA:s president Donald Trump inletts. Det sker i ett läge med djupa politiska klyftor.

Demokraternas ledare i senaten, Chuck Schumer, har lovat att lägga fram ett antal ändringsförslag om ny bevisning och nya vittnesförhör under processen i Washington. Men vid inledningen av rättegången meddelade senatens majoritetsledare, republikanen Mitch McConnell, att han kommer försöka att bordlägga varje förslag som syftar till att lägga fram ny bevisning.

– Historien kommer att vara vår slutgiltiga domare, kontrade Schumer i sitt inledningsanförande.

Den fördjupade politiska klyftan i USA visade sig redan strax före starten av rättegången. Toppdemokraten Adam Schiff anklagade då Republikanerna för att iscensatta en manipulerad rättegång.

– Det här är en process för en riggad rättegång, sade Schiff, som är ordförande i representanthusets underrättelseutskott och ledare för de sju demokrater som ska agera "åklagare" vid rättegången.

Toppdemokraten Adam Schiff i senaten på tisdagen. Bakom honom syns bland andra Jerrold Nadler, ordförande i representanthusets justitieutskott – en annan av Demokraternas "åklagare" vid riksrättsrättegången. Bild: J. Scott Applewhite/TT-AP

Vill avsätta Trump

Demokraterna vill få Trump avsatt medan Republikanerna siktar på en snabb och smärtfri väg till friande.

De 100 ledamöterna i senaten inledde klockan 20 finsk tid rättegången, som leds av högsta domstolens chefsdomare John Roberts. Ledamöterna, som svurits in som jurymedlemmar av Roberts, har till uppgift att besluta om presidenten missbrukat sin makt och hindrat kongressens arbete – de två formella riksrättsanklagelser som nyligen godkändes i representanthuset.

Den stora frågan är om Trump kan anses ha pressat Ukrainas regering att blanda sig i det kommande presidentvalet i USA i höst.

"Skamligt"

Demokraterna anklagar presidenten för att ha villkorat en utbetalning av ett stort militärt stödpaket med kravet att Kiev skulle utlysa en utredning kring Trumps potentiella rival, den demokratiske presidentaspiranten Joe Biden.

Trump är ett hot mot USA:s demokrati och rikets säkerhet och måste tvingas bort från sin post, anser Demokraterna.

Men presidenten, hans advokater och Republikanerna insisterar på att Trump inte gjort något fel och att Demokraternas enda syfte är att stoppa honom från att bli återvald.

USA:s parlamentsbyggnad Capitolium fotograferad i gryningen under tisdagen, då den historiska rättegången mot president Donald Trump inleds. Bild: J. Scott Applewhite/TT-AP

Rättegången är en bluff, kommenterade presidenten från Davos i Schweiz, där han deltar vid Världsekonomiskt forums årsmöte.

– Det handlar om samma häxjakt som har pågått i flera år och ärligt talat är det skamligt, sade Trump, några timmar innan rättegången inleddes.

Strid om reglerna

Republikanerna har majoritet i senaten och är därför inte oroliga för att Trump ska avsättas, vilket kräver att två tredjedelar av ledamöterna röstar för ett fällande. Partiets företrädare hoppas få rättegången överstökad så fort som möjligt och har föreslagit att de båda sidorna ska få två dagar var på sig att presentera sina argument, innan det är dags för frågor från senatsledamöterna.

McConnell ändrade sig dock och tillät slutligen tre dagar för parterna att framföra argument.

Demokraterna vill i stället kunna kalla nya vittnen. Men Republikanerna har med hjälp av sin majoritet i senaten möjlighet att besluta att inte tillåta det.

Annons: Förvaringstjänster ny nisch för Grabbarna Flytt

Finlandssvenska företaget Grabbarna Flytt har på sina fem år vuxit så det knakar. Förutom flyttservice och logistiska tjänster åt både privathushåll och företag kan man som nyhet nu också erbjuda förvaring. 14.2.2020 - 10.44

Mer läsning