Topelius firas också med nybryggt mellanöl

Det nya ekologiska ölet heter Kuddnäs Premium Lager och har en alkoholprocent på 4,6. Första satsen tappas på flaska i morgon onsdag och finns i den lokala puben senast till veckoslutet. Bild: Keppo bryggeri

Nykarleby firar sin store man Zacharias Topelius 200-årsjubileum under hela det här året. Man har förutom kolabakelsen också tagit fram ett jubileumsöl som bär namn efter sagofarbrorns hem Kuddnäs. Det pinfärska ölet tappas på flaska i morgon.

Zacharias Topelius var en av Finlands mest betydelsefulla män i mitten av 1850-talet. Han var en framgångsrik författare och opinionsbildare, tidningsredaktör, historieprofessor och med tiden blev han också en älskad sagofarbror. Hemstaden Nykarleby kommer att fira Topelius under hela året, inte bara med bakverk och fester, utan nu också med ett eget öl, ett modernt mellanöl som kommer att säljas i matbutiker, främst i Österbotten.

Det är det lokala och tämligen nygrundade Keppo bryggeri som står bakom ölet. Jubileumsölet är så pass färskt att det ännu inte ens finns på flaska, Björn Höglund på mikrobryggeriet i Jeppo utanför Nykarleby ska faktisk färdigställa den första satsen i morgon.

– Det blir nog ett modernt och bärnstensfärgat lageröl som vi kallar Kuddnäs premium lager. Om vi hade gjort ett 1800-talsöl tror jag inte att någon hade velat dricka det, berättar Höglund.

Kuddnäsölet blir bryggeriets fjärde produkt och det kommer att finnas till försäljning i Österbotten så fort man hunnit brygga några satser till och distribuerat det till restauranger och matbutiker främst mellan Karleby och Närpes, men också till övriga landet om intresse finns.

– Den lokala puben FAF (First After the Fire) i Nykarleby kommer att ha en sats av ölet på sin förfest under veckoslutet. Om det visar sig att folk gillar ölet kommer vi att fortsätta brygga det också efter jubileumsåret, säger Höglund.

14 januari. Zacharias Topelius födelsedag. Topeliusfest i Stjärnhallen i Nykarleby med Stina Ekblad, Topeliusvägen Trio och Charlotta Kerbs, Publicistförbundets Topeliuspris delas ut.

15 januari. Topeliusskolan i Helsingfors håller öppet hus för tidigare elever klockan 9–13 och bjuder på en egen variant av Topeliusbakelsen. Klockan 13.30 framför årskurs 5 teaterpjäsen Sanningens pärla.

25 februari. Kälkåkning i Valtersbacken i Nykarleby.

15 maj. Kuddnäs öppnar igen efter renoveringen. Utställningen Topelius sagoland öppnas i Rådhuset.

1 juli. Urpremiär för sommarteatern Den eviga sommaren på Kuddnäs.

10 augusti. Svenska litteratursällskapet håller Topeliusseminarium på Juthbacka.

11 augusti. Jubileumsårets huvudfest i Nykarleby med vandringsfest och interaktiva programpunkter.

Yrkesexamen från Prakticum öppnar många dörrar

Studier vid Yrkesinstitutet Prakticum ger nycklar till arbetslivet. Samtidigt kan det också vara en smidig inkörsport till fortsatta studier vid en yrkeshögskola. 4.12.2019 - 00.00

Mer läsning