Töntigt från början till slut

Outhärdligt manipulativ. Gerard Butler i London Has fallen. Bild: David Appleby

ACTION

London Has Fallen

Regi: Babak Najafi. Manus: Creighton Rothenberger, Katrin Benedikt m.fl. Foto: Ed Wild. I rollerna: Gerard Butler, Aaron Eckhart, Morgan Freeman.

Efter Olympus Has Fallen kommer London Has Fallen, en film där Gerard Butlers Secret Service-agent än en gång kavlar upp ärmarna.

Men där den förstnämnda filmen kretsade kring Vita Huset – under attack – utspelar sig nyheten i London. Här förbereder man sig för premiärministerns begravning, en tillställning som inte överraskande lockar till sig dignitärer från när och fjärran, bland dessa den amerikanska presidenten (Aaron Eckhart).

Förvisso inleds filmen på annat håll, i ett Pakistan där en ökänd vapenhandlare blir vittne till att hans dotters bröllopsfest våldgästas av amerikanska drönare. Nu är det så dags att utkräva hämnd, gruvlig hämnd.

Förutom att Aamir Barkawis (Alon Aboutboul) mannar mejar ner ett antal statsöverhuvuden jämnar man också Westminster Abbey och Sankt Pauls katedral med marken. Dessvärre (sett ur terroristernas synvinkel) lyckas det största bytet komma undan, mycket tack vare Gerard Butlers enmansarmé.

Konceptet är som hämtat ur Die Hard-lägret och kanske borde Babak Najafis actiondrama ha satt punkt redan där.

Det är en sak att filmen politiskt sett är outhärdligt manipulativ, en annan att det inte känns speciellt smakfullt att i en era av reella terrorhot och -attacker bulla upp med fiktiva helvetesscenarier.

Men även om man skulle strunta i allt det där faller London Has Fallen på det mer än lovligt korkade och ologiska manuset, som skrivet på baksidan av en tändsticksask.

Det är nästan så man tycker synd om svenska regissören Najafi som på sitt konto faktiskt har dyrgripar i stil med Sebbe och Snabba Cash II.

Krister Uggeldahl

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Efterfrågan ökar men under svåra tider är det upp till bevis för private banking-tjänster

Mer läsning