Tonteris OS-mål: Äta 45 hamburgare

Roope Tonteri har alltid ett leende på läpparna och tar livet med en klackspark. Bild: Lehtikuva/Jussi Nukari

Roope Tonteri har inte bara en snowboardmedalj i siktet i OS – han försöker också äta 45 hamburgare. Hittills har han klämt i sig 32 stycken.– Det börjar ta emot, säger Tonteri till Yle.

Roope Tonteri hör till snowboardåkarna som inte tar OS på största allvar. I en intervju med Yle säger Tonteri att han rentav övervägt att bojkotta spelen.

– Men då borde alla snowboardåkare göra det, om bara jag blir hemma skulle ingen bry sig.

Den trefaldiga världsmästaren och livsnjutaren försöker slå finländskt OS-rekord i att äta hamburgare. I Salt Lake City 2002 åt snowboardåkaren Heikki Sorsa 44 hamburgare på en och en halv vecka.

Tonteri börjar så småningom närma sig rekordnoteringen – han har redan ätit 32 hamburgare.

– Så länge jag tar mig till final i big air har jag tid på mig. Jag ska nog äta ett par burgare till middag, säger Tonteri till Yle.

Medaljchans på lördag

Kvalet i big air ordnas tidigt på onsdag morgon och finalen står på schemat på lördag.

Tonteri är ett finländskt medaljhopp, men kan lika bra misslyckas och åka ut i kvalet – precis som Enni Rukajärvi. Marginalerna i big air är hårfina. Tonteri har tränat i tre dagar men känner sig en aning osäker.

– Jag har haft svårt att hitta rätt känsla i åkningen, men i dag var den bästa dagen hittills. Jag lyckades med det jag tänkt göra i tävlingen, säger Tonteri till Yle.

Tonteri säger också att vindarna fortsatt att spela snowboardåkarna ett spratt, vilket kan påverka kvaltävlingen.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Akademen - en modern klassiker

Mer läsning