Tonsättaren Krzysztof Penderecki död - komponerade musik för Kubrick och Scorsese

Krzysztof Penderecki är död. Bild: AFP/Lehtikuva/Patrick Pleul

Den polske tonsättaren och dirigenten Krzysztof Penderecki har dött, 86 år gammal, uppger Polens statliga nyhetsbyrå PAP.

"Efter en lång och allvarlig sjukdom har Krzysztof Penderecki, en av Polens bästa musiker och en världsauktoritet inom den klassiska musiken, dött", skriver Polens kulturdepartement på Twitter.

Fyrfaldigt Grammyprisade Krzysztof Penderecki sågs som en av världens ledande avantgarde-tonsättare, och han skrev även flera operor under sin karriär, bland annat "Djävlarna i Loudun", "Paradise lost" och "Den svarta masken".

Hans tidiga kompositioner bestod ofta av spöklika talkörer och vibrerande stråkar, vilket bland annat ledde till att en rad filmregissörer under årens lopp fick upp ögonen för Krzysztof Penderecki.

Musik komponerad av polacken har bland annat använts i William Friedkins "Exorcisten", Stanley Kubricks "The shining", Martin Scorseses "Shutter Island", David Lynchs "Wild at heart" och "Twin Peaks".

Krzysztof Penderecki experimenterade även över genregränserna, och komponerade under 2010-talet musik tillsammans med bland andra Radiohead-gitarristen Jonny Greenwood och elektropionjären Aphex Twin.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning