Tonläge uppskruvat till Trumpnivå i Sverige

– Annika Strandhäll, det var inte okej att skämta om mäns rösträtt. Dra åt helvete, din hora!

På videon står en ung man och talar in i en låtsasmikrofon. Skrattsalvor hörs från folk som inte syns i bild. Det man däremot kan se är ett plakat med Anna Kinberg Batras foto, ledaren för det största borgerliga partiet, Moderaterna, i Sverige.

Filmen sänds nämligen direkt från partiets kansli. Och Strandhäll, hon är socialdemokratisk socialförsäkringsminister.

Mannen heter Delmon Haffo, anställd på partiet som digital kommunikatör. Det verkar som att han, eller de andra på kontoret, inte vet att det som verkar vara ett test faktiskt går ut.

Det spelar ingen roll. Man säger, självfallet, inte så om eller till någon.

Varför Delmon Haffo går åt just Strandhäll hänger ihop med ett bråk mellan dem. Tio dagar tidigare har Strandhäll på Facebook kommenterat att hon ibland tänkt tanken att manlig rösträtt kanske borde omprövas – med hänvisning till valutgången i USA.

Det var tänkt som ett skämt, tvingas hon senare förklara, men digitale kommunikatören Haffo på oppositionspartiet plockar upp det och sprider det via Twitter. Han får det att låta som seriöst, och den synen får, sannolikt på grund av hans inlägg också spridning.

Medan Anders Lindberg på Aftonbladets ledarsida till exempel skriver att "det var personer som Delmon Haffo som utgjorde ryggraden i Donald Trumps framgångsrika kampanj för att bli president". Haffo nappar igen och sprider en bild på Lindberg, med vad som ska se ut som ett citat men som är helt påhittat.

Så här håller det på, utan att någon verkar ingripa.

Och Haffo är inte den enda, inte inom Moderaterna, och dreven och smutskastningen finns också i andra läger, bör påpekas.

"Den här typen av politisk agitation, där upphovsmannen excellerar i medvetna missförstånd och levererar fler slag under bältet än över blir allt vanligare", skrev ledarskribenten Erik Helmersson på Dagens Nyheter redan tidigare i veckan, före skandalen med Youtube-sändningen.

En timme efter att den i torsdags blev känd, fick Delmon Haffo sparken. På fredagseftermiddagen kom beskedet att också Moderaternas kommunikationschef Per Nilsson, Haffos chef, tvingas lämna sin post. Tre personer har fått en varning, kanske de garvande personerna.

Anna Kinberg Batra och partiledningen rensar nu upp efter att flera kommentatorer har betonat att samtalstonen från Moderaterna, inte minst i sociala medier, har varit en medveten strategi. Att medarbetarna fått fria fingrar med mobilerna.

– Vi är helt överens om att Moderaternas digitala opinionsbildning behöver en nystart, sade partisekreteraren Tomas Tobé på fredagskvällen enligt Aftonbladet.

För mig som korrespondent i Sverige, och för vilken samhällsintresserad person som helst, har debattkulturen här ofta känts vital och stimulerande, aktivare än den i Finland. Det kommer bland annat av den svenska blockpolitiken, med tydligare skillnader mellan partierna, och återspeglar sig också i ett överlag alert och på något sätt självsäkert åsiktsyttrande.

Men den senaste tiden har tonläget trappats upp till en hög, spänd och hätsk nivå. På flera nivåer, i många forum. Och som i flera andra länder. Trumpnivå?

Sannolikt önsketänkande, men kan vi hoppas på att den alltför hårt spända strängen nu har brustit i Sverige och ersätts med en ny? Den får gärna får ha en skarp, klar klang men röra sig lite långsammare och därmed ljuda något lägre. Kanske lyssna in andra toner också?

Som Erik Helmersson skriver:

"Jag minns med stor saknad när rikspolitiken var en arena för vuxna".

Anna Svartström Reporter

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03