Toni Söderholm lägger av med hockeyn

– Som hockeyspelare har man chans att vara hjälte varje kväll det är match. Den möjligheten tas bort då man slutar, funderar Toni Söderholm. Bild: Tor Wennström

Toni Söderholm har bestämt sig för att lägga skridskorna på hyllan.– Det känns helt rätt och jag är på sätt och vis lättad, säger han till HBL.

Efter 18 seniorsäsonger, fem olika serier, 920 matcher och otaliga minnen har Toni Söderholm bestämt sig för att lägga av med hockeyn. Efter mästerskapet med EHC München känns det rätt att sätta punkt för den framgångsrika karriären.

– Jag hade tänkt spela ett år till men jag har fått en jobbmöjlighet här i Tyskland och då kändes det som ett bra läge att avsluta karriären, säger 38-åringen.

– Jag är fruktansvärt nöjd med säsongen här i München. Jag har hållits frisk och det var otroligt fint att få lära känna tyskarna och lära mig om den tyska mentaliteten.

Guldet med EHC München kom efter en dominant prestation där laget växte samman och lärde sig mycket under säsongen.

– Det var intressant att se hur symbiosen mellan många utlänningar och de tyska spelarna fungerade. Vi fick det att funka så otroligt bra och det känns bra att ha fått ha en stor roll i det.

Söderholm säger att han inte många gånger upplevt en liknande sammanhållning och styrka i en grupp i sin karriär som han gjorde som assisterande lagkapten i den tyska klubben.

– I slutet av säsongen var vi så starka att vi hade slagit motståndarna också om de spelat med två målvakter, säger han.

Stiligt avsked

Att sätta punkt för karriären efter en kanonsäsong där han själv starkt bidragit till framgången känns rätt i Söderholms fall. Han har alltid varit lagspelaren med stort L, en gentlemannaspelare som haft sina lagkamraters, sina motståndares och publikens respekt.

Och i avskedets stund är Söderholm sig lik. Han lyfter fram familjen, sina före detta lagkamrater, de som hjälpt honom i karriären och uttrycker upprepade gånger sin tacksamhet till alla som haft delaktighet i och möjliggjort hans långa karriär.

Hur känns det då du nu lagt av?

– På sätt och viss är jag lättad. Det är så många gånger jag lämnat familjen på bryggan på stugan då jag åkt för att träna. För att hållas i skick måste man träna så otroligt mycket och det har varit stora uppoffringar.

Han säger att han är nöjd över att han satt ner alla timmar av hårt arbete på träning och att hockeyn gett honom otroligt mycket.

– Men den andra sidan finns också där och därför känner jag en viss lättnad nu.

– Jag är samtidigt otroligt tacksam över så mycket. Jag har fått spela med och träffa så många fina människor via hockeyn.

Söderholm kommer alltid att kopplas starkt ihop med HIFK. Han spelade tio säsonger i ligalaget och valdes till slutspelets bästa spelare då IFK vann sitt senaste mästerskap 2011. Han fungerade som lagkapten för de stjärnprydda i ett par repriser och fick uppleva både fram- och motgångar i klubben.

– Jag är evigt tacksam att Tomppa (sportchefen Tom Nybondas) kom till Göteborg och plockade hem mig (vintern 2008–09). Under Kari Jalonens ledning lärde jag mig en helt ny hockeyvärld trots att jag var över 30 år då.

Jalonen är en av tre tränare Söderholm lyfter fram då han analyserar sin egen karriär och utveckling.

– Alpo Suhonen gav mig chansen att komma hem (till IFK), Hannu Aravirta gav mig chansen att bli en ledare och Kari Jalonen gav mig chansen att bli en mästare, summerar Söderholm.

Vänner för livet

Trots att spelarkarriären är över och livet i omklädningsrummet inte längre finns kvar kommer Söderholm att bära med sig lärdomarna av livet som hockeyspelare för all framtid.

– Disciplinen att hålla fast vid saker, att våga komma ur sitt skal och att lita på de som är omkring dig är tre viktiga saker jag lärt mig via hockeyn, säger han.

– Och att lära sig att respektera och lära känna människor med helt annan bakgrund är en stor sak. Jag har fått otroligt bra vänner med helt annan bakgrund än jag själv via hockeyn.

Söderholm berättar om hur den tvåspråkiga killen från Grankulla blev god vän med Kimmo Kuhta som bara talade stadin slangi. Utan hockeyn hade de två knappast varit lika goda vänner som de är i dag.

Karriären har fört Söderholm till Göteborg, Bern och München och han har fått spela tre VM-turneringar och sammanlagt 62 matcher i lejondressen men det finns en publik som betytt mera för honom än de övriga.

– Jag fick göra en lång karriär i IFK vilket var något jag drömt om. Jag vill tacka IFK-fansen. De är en stor orsak att jag ville bli en IFK-spelare. Jag är väldigt tacksam över att ha fått spela inför dem.

Efter en lång och framgångsrik karriär är de personliga höjdpunkterna många. Mästerskapen med IFK och EHC München väger förstås tungt, men ett mål i lejondressen har extra mycket personlig betydelse för Söderholm.

– Att få göra mål mot Ryssland i lejondressen inför morfar var stort, säger han.

Född: 14 april 1978 i Grankulla.

Bor: I München.

Karriär: HIFK, UMass (Amherst), SC Bern, Frölunda HC, EHC München.

Medaljer: Ligaguld 2011 (HIFK), DEL-guld 2016 (EHC München), VM-silver 2007, ligabrons 2004 (HIFK).

Meriter: Bästa liganykomling 2002–03 (HIFK), bästa ligaback 2003–04 (HIFK), slutspelets MVP 2011 (HIFK), poängbäst bland ligabackarna 2011–12 (HIFK).

Statistik: Ligan: 529 matcher, 71+206=277, SHL: 96, 9+23=32, DEL: 64, 8+24=32, NCAA: 124, 7+42=49, landslaget: 62, 6+5=11.

Övrigt: Lagkapten i HIFK 2003–05 och 2014–15, assisterande lagkapten i HIFK 2009–13, lagkapten i UMass (Amherst) 2001–02, assisterande lagkapten i EHC München 2015–16

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Akademen - en modern klassiker

Mer läsning