Toni reste från Sydafrika till Finland på fredagen – "Många turister var oroliga för att inte kunna resa hem"

Finland har ännu inte kommit med några beslut om flygtrafiken. Social- och hälsovårdsministeriet håller på att bereda ett ställningstagande på fredagen. Bild: Pixabay

EU-kommissionen föreslår att flygresor från södra Afrika stoppas. Finland har ännu inte offentliggjort något beslut, men Utrikesministeriet avråder från alla resor till Sydafrika, Namibia, Botswana, Zimbabwe, Lesotho och Eswatini (tidigare Swaziland) enligt rekommendationer av Institutet för hälsa och välfärd.

Social- och hälsovårdsministeriet bereder på fredagen Finlands ställningstagande angående flygtrafiken till och från södra Afrika. Ställningstagandet bereds inför det möte som EU:s krishanteringsmekanism (IPCR) håller på fredagen. Det uppger ministeriet till SPT.

Under IPCR-möten företräds EU-länderna av sina EU-ambassadörer.

Det var på fredagsmorgonen som EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen skrev på Twitter att kommissionen föreslår att flygresor från södra Afrika stoppas. Orsaken är den nya variant av coronaviruset som forskare i Sydafrika har upptäckt.

Varianten B.1.1.529 bär på en mycket ovanlig konstellation av mutationer som möjligen kan undvika kroppens immunsvar och därmed göra viruset mer smittsamt. Detta meddelades på en presskonferens i Johannesburg i torsdags.

Sydafrika rödlistas

Storbritannien meddelade redan på torsdagskvällen att Sydafrika och ytterligare fem länder rödlistas i landets reseregler. Flyg från Sydafrika stoppas tillfälligt från och med lunchtid på fredagen. Brittiska medborgare som återvänder från länderna måste sätta sig i karantän.

Flera EU-länder har redan fattat egna beslut angående flygtrafiken. Till exempel har Tyskland beslutat att endast tyskar får flyga till Tyskland från Sydafrika. Alla måste dessutom sätta sig i två veckors karantän vid ankomst. Det gäller även dem som fått två doser vaccin.

Finland har ännu inte kommit med några beslut om flygtrafiken.

Toni från Esbo har befunnit sig i Sydafrika som turist i två veckor. Toni har bett om att endast figurera med förnamn i den här artikeln. SPT talar med honom på fredag vid lunchtid då han är på väg att resa tillbaka till Finland.

–  Det lyckades så bra att vi var på väg härifrån redan då vi hörde nyheterna om den nya virusvarianten. Nyheterna påverkade därför inte våra planer, säger Toni.

Toni säger att han och hans resesällskap har vistats på en resort med många andra turister, och han upplevde en utbredd oro över att inte kunna resa hem. Det gäller i synnerhet brittiska medborgare eftersom Sydafrika rödlistats i landets reseregler.

–  Lokalbefolkningen är märkbart orolig eftersom turismen är deras största levebröd. För Sydafrikas del är det avgörande om turisterna kan resa dit eller inte, säger Toni.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Bokåret 2021 på Bokström

Mer läsning