Toni Piispanen sexa i Paralympics

Toni Piispanen Bild: Lehtikuva/Harri Kapustamäki

Toni Piispanen kom sexa på 400 meter rullstolsåkning i paralympiska spelen i Rio på lördagen.

Piispanen tävlar i klassen T51 och fick tiden 1.30,27 minuter på sträckan. Han förlorade med 9,5 sekunder till vinnaren Peter Genyn från Belgien.

Silvret vann Edgar Cesareo Navarro Sanchez från Mexiko och bronset Alvise De Vidi från Italien.

Piispanen var flera sekunder från sitt personbästa. Han har lidit av en axelskada sedan VM i Doha 2015. Där vann han silver på 100 meter och brons på 400 meter.

– Det var smärtsamt. Det var nära att jag inte ens skulle ha tävlat. Redan under uppvärmningen kändes axeln riktigt dålig. Jag körde bra i 200 meter men sedan fick jag bara kämpa för att nå målet, säger Piispanen i Paralympiska kommitténs pressmeddelande.

Piispanen vann guld i Paralympics i London.

– Det är förargligt att det gick så här i Paralympics. Under träningsperioden var det bara att träna på och hålla axeln i träningsskick. Men under toppningsperioden kom problemen sedan fram tydligare. Jag har redan kommit överens om en operationstid med ortopeden och sedan funderar jag på framtiden.

Tähti i final

Sprintstjärnan Leo-Pekka Tähti tog sig till final på 100 meter rullstolssprint i klassen T54. Han hade den snabbaste tiden i försöksheaten, 14,00 sekunder. Kinesen Yanfeng Cui, tvåa i Tähtis försöksheat, rullade över mållinjen på tiden 14,39.

Esa-Pekka Mattila blev däremot utslagen, hans tid 15,07 räckte till en 11:e plats totalt.

Finalen går av stapeln natten till söndag finsk tid.

Tähti är ute efter sitt fjärde raka paralympiska guld och kunde inte låta bli att le efter försöken.

– Jag kan inte minnas att jag någonsin skulle ha nått en så där bra tid så där lätt. I praktiken började jag ta det lugnt vid 60 meter, jag kan förbättra starten en aning men annars var det lätt, säger Tähti.

Till final tog sig också simmaren Antti Latikka, som tävlar i klassen S13. Han kom femma i försöken på sin huvudsträcka 100 meter rygg på tiden 1.01,93. Latikka förbättrade sitt pers med sex tiondels sekunder.

– Det var ett taktiskt bra och effektivt lopp. Det var inte meningen att simma så här fort i försöken, säger Latikka.

Finalen simmas natten till söndag finsk tid. 

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning