Tonårssensation blåste Williams i US Open – Bianca Andreescu tog hem pokalen

Bianca Andreescu höjer pokalen efter segern över Serena Williams. Bild: Adam Hunger/TT-AP

Bianca Andreescu hade aldrig varit i närheten av en grand slam-final tidigare.Efter 6–3, 7–5 mot Serena Williams i finalen i US Open är 19-åringen hetast i tennisvärlden.– Det är en dröm som blir sann, säger en tagen vinnare.

För två veckor sedan hade Bianca Andreescu bara spelat fem matcher i en grand slam-turnering, och förlorat tre av dem. Nu har hon fått sitt livs största segerpokal och sin största segercheck, på 3,85 miljoner USA-dollar. 19-åringen är så ny i de stora sammanhangen att hon knappt visste åt vilket håll pokalen skulle hållas, eller hur hon skulle reagera när hon fick segerchecken.

– Herre Gud, jag har aldrig sett en så här stor check förut, sade en smått chockad Andreescu.

– Jag är mer än tacksam och känner mig så lyckligt lottad. Jag har jobbat riktigt, riktigt hårt för att komma hit. Att nu få spela på den här nivån och möta Serena är otroligt. Hela det här året har varit som en dröm, säger 19-åringen, som när året inleddes var rankad som 178 i världen och nu kommer att klättra till plats fem.

Höjer sig med pressen

– Jag gillar inte att förlora, så jag gör helt enkelt mitt yttersta varje match. Jag lägger alltid höga förväntningar på mig själv, och den pressen gör att jag höjer mig.

Segern var en skräll, men som kanadensiskan spelat under turneringen var det ingen överraskning att hon till slut stod som vinnare. På sju matcher tappade hon sammanlagt två set. Inte ens Serena Williams, nästan dubbelt så gammal och på jakt efter sin 24:e grand slam-titel, kunde göra mycket åt tenniskometens spel.

– Bianca spelade underbart. Det var fantastisk tennis där ute, jag önskar bara att jag kunde spelat lite bättre själv, sade Williams.

Publiken på Arthur Ashe Stadium var som vanligt högljudd, och hejade tydligt på hemmafavoriten Serena Williams.

Men det bekom inte den oerfarna Andreescu, som ett tag såg ut att ordna en utklassningsseger. Men vid ledning 6–3, 5–1 och matchboll kom nervositeten. Williams började hämta in försprånget och hade hela arenan i ryggen.

– Fansen började heja så högt att jag började spela lite bättre och kämpa ännu mer, sade Williams.

Bianca Andreescu, Kanada, knyter näven efter en vunnen duell på vägen mot segern i US Open-finalen över Serena Williams. Bild: Adam Hunger/TT-AP

"Ber om ursäkt"

Men det var för sent. Andreescus nerver darrade något, men när chansen att serva hem matchen kom tillbaka tog hon till slut till vara på den. Kanske hjälpte det att hon vid flera tillfällen satte händerna vid öronen för att stänga ute det värsta oväsendet.

– Jag vet att ni ville att Serena skulle vinna, sade hon till publiken i segerintervjun.

– Så jag ber om ursäkt.

Men tro inte att 19-åringen ber om ursäkt för framgången. Andreescu är Kanadas första grand slam-vinnare och även första tonåringen som vinner en grand slam-titel sedan ryskan Maria Sjarapova tog hem US Open 2006 – också 19 år gammal.

– Jag älskar den här känslan, att spela och att vinna, sade hon till publiken.

– Så jag ser verkligen fram emot att få fortsätta göra det i många år än.

Ålder: 19 år.

Född: Mississauga, Ontario, Kanada.

Rankad: 15:e i världen.

Främsta meriter: US Open-segrare 2019. Två WTA-titlar tidigare i år: Indian Wells Open i mars och Canadian Open i augusti.

Yrkesexamen från Prakticum öppnar många dörrar

Studier vid Yrkesinstitutet Prakticum ger nycklar till arbetslivet. Samtidigt kan det också vara en smidig inkörsport till fortsatta studier vid en yrkeshögskola. 4.12.2019 - 00.00

Mer läsning