Tonåringar som tungan på vågen

Tonårsangst. Chloë Grace Moretz befinner sig plötsligt i en mardrömsvärld i dystopin The 5th Wave. Bild: Chuck Zlotnick

Scifi/Äventyr

The 5th Wave

Regi: J Blakeson. Manus: Susannah Grant, Akiva Goldsman, Jeff Pinker. Foto: Enrique Chediak. Musik: Henry Jackman. I rollerna: Chloë Grace Moretz, Nick Robinson, Alex Roe, Zackary Arthur, Liev Schreiber, Maria Bello, Maika Monroe.

Tonårshjältar i farofyllda äventyr är väl inget purfärskt fenomen men av allt att döma har filmer som Hungerspelen bidragit till en ny vår. Dystopisk och postapokalyptisk är också The 5th Wave som baserar sig på en roman av Rick Yancey. Den introducerar Cassie (Chloë Grace Moretz) som en normal tonåring i en normal amerikansk omgivning. Men plötsligt uppenbarar sig på himlen en gigantisk rymdfarkost. Utomjordiska varelser, "De andra", är på väg att erövra vår planet men de tar god tid på sig. Erövringen sker i fem vågor som inkluderar elavbrott, tsunamier och förödande farsoter i form av fågelinfluensa. Vad som föranleder erövringen blir aldrig klarlagt men snart återstår den femte vågen som ska göra slut på de sista spillrorna av människosläktet.

Cassies föräldrar faller offer för invasionen men i villervallan separeras Cassie också från sin lillebror (Zackary Arthur) som tillsammans med andra ungdomar hamnar till en som det verkar trygg militärbas. Cassie ämnar förena sig med honom men under sina irrfärder råkar hon ut för en prickskytt och tas om hand av Evan (Alex Roe) på hans farm.

Filmen korsklipper ideligen mellan Cassies upplevelser tillsammans med Evan och livet på militärbasen där ungdomarna, ledda av Liev Schreibers överste, utbildas till barnsoldater i gerillakrigföringens tjänst. Men verkligheten visar sig vara bedräglig. Vem är egentligen vem? The 5th Wave kombinerar Independence Day och The Day After Tomorrow med en klassiker som Invasion of the Body Snatchers.

Egentligen är filmen mestadels gammal skåpmat tillredd efter den töntiga tonårssagans recept. Chloë Grace Moretz må vara en ung hjältinna med skinn på näsan men kan lika lite som alla andra få rätsida på intrigens krumbukter och u-svängar. Dessvärre tyder allt på att fortsättning följer.

Hans Sundström Reporter, filmkritiker

Annons: Förvaringstjänster ny nisch för Grabbarna Flytt

Finlandssvenska företaget Grabbarna Flytt har på sina fem år vuxit så det knakar. Förutom flyttservice och logistiska tjänster åt både privathushåll och företag kan man som nyhet nu också erbjuda förvaring. 14.2.2020 - 10.44

Mer läsning