Tonåringar misshandlade man brutalt för en elorgel och hasardspel – går till åtalsprövning

Bild: Roni Rekomaa/Lehtikuva

Polisen i Östra Nyland är klar med sin förundersökning kring det brutala rån som skedde i Mikkola i Vanda strax före valborg.

Två unga män, 17 och 18 år gamla, hade börjat spela biljard med en närmare 60-årig man de inte kände sedan tidigare natten mellan den 27 och 28 april. När puben stängt beslöt sig de unga männen för att misshandla den äldre brutalt.

Mannen hittades först på efternatten av en förbipasserade. Skadorna var så svåra att polisen utredde dådet som mordförsök.

Förundersökningen hos polisen i Östra Nyland blev klar på tisdagen och går nu till åtalsprövning.

De två unga männen hade flytt från platsen, men polisen hade i våras gripit den ena ett och ett halvt dygn efter dådet, och den andra anmälde sig själv då polisen ändå kände till hans identitet.

I utredningen har polisen haft tillgång till övervakningskameror. Det syntes enligt polisen hur offret angreps med både slag och sparkar, också mot ansiktet, och hur de unga männen fortsatte efter att mannen redan låg på marken medvetslös. Gärningsmännen hade rentav gått ifrån platsen men kommit tillbaka och fortsatt.

Offret låg flera veckor på sjukhus, uppger polisen.

Misshandeln var också kopplad till rån. Gärningsmännen tog ut 3 000 euro med offrets bankort. I förundersökningen har polisen fått fram att de använde pengarna till hasardspel, och att den ena köpt sig en begagnad elorgel.

De två männen som är häktade är födda 2001 och 2002. Båda misstänks för mordförsök och grovt rån. Fallet går nu till åtalsprövning.

Yrkesexamen från Prakticum öppnar många dörrar

Studier vid Yrkesinstitutet Prakticum ger nycklar till arbetslivet. Samtidigt kan det också vara en smidig inkörsport till fortsatta studier vid en yrkeshögskola. 4.12.2019 - 00.00

Mer läsning