Tonåringar litar på traditionella medier

Eleverna i klasserna 7 till 9 litar mest på de traditionella mediernas webbnyheter. Bild: LEHTIKUVA/Aku Häyrynen

Elever i klasserna 7 till 9 anser att en nyhet är trovärdig om den publicerats på en nyhets- eller mediesajt de ser som pålitlig. Det visar en undersökning gjord av Tidningarnas förbund.

De pålitligaste medierna enligt de unga är tv-kanalerna och de tryckta tidningarna. Mest opålitliga är enligt dem bloggar, underhållningssajter, diskussionsspalter och webbpublikationer av typen MV eller Magneettimedia, som gjort sig kända för att sprida till exempel propaganda och ovetenskapliga hälsoråd.

554 unga besvarade enkäten som genomfördes av TNS Gallup.

Undersökningen visar att ungdomar är väl medvetna om problemen med bristande tillförlighet hos nyheter på webben. Över tre av fyra sade att de åtminstone ibland stöter på falsk, felaktig eller oklar information på webben.

En femtedel sade att det blivit vanligare att de råkar ut för suspekt information på internet. Däremot anser de unga att nyheterna i de traditionella medierna sällan är falsk eller vilseledande. 

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning