Tonåringar litar på traditionella medier

Elever i klasserna 7 till 9 anser att en nyhet är trovärdig om den publicerats på en nyhets- eller mediesajt de ser som pålitlig. Det visar en undersökning gjord av Tidningarnas förbund.

De pålitligaste medierna enligt de unga är tv-kanalerna och de tryckta tidningarna. Mest opålitliga är enligt dem bloggar, underhållningssajter, diskussionsspalter och webbpublikationer av typen MV eller Magneettimedia, som gjort sig kända för att sprida till exempel propaganda och ovetenskapliga hälsoråd.

554 unga besvarade enkäten som genomfördes av TNS Gallup.

Undersökningen visar att ungdomar är väl medvetna om problemen med bristande tillförlighet hos nyheter på webben. Över tre av fyra sade att de åtminstone ibland stöter på falsk, felaktig eller oklar information på webben.

En femtedel sade att det blivit vanligare att de råkar ut för suspekt information på internet. Däremot anser de unga att nyheterna i de traditionella medierna sällan är falsk eller vilseledande. 

Byggnadsarv kräver vård och goda produkter

På Illby gård i Borgå värnar man om det gamla genom att ta väl hand om sina byggnader. Målningen av karaktärshuset var ett stort projekt, men något man räknar med att ha glädje av länge. 13.6.2019 - 09.39