Tomma kontor i Rastböle blir miniettor för studerande

Ettorna är avlånga och smala, men tack vare takhöjden på 3,2 meter får ett sovloft plats. Bild: Niklas Tallqvist

Hoas har inlett en stor föryngring av sitt bostadsutbud. I Rastböle bygger stiftelsen för första gången om en existerande byggnad till bostadshus.

Det byggs för fullt i Avaras gamla kontorsfastighet i Rastböle, ett stenkast norr om metrostationen. Inom det närmsta året ska studentbostadsstiftelsen Hoas omvandla byggnaden till ett bostadshus med plats för 100 små studentlägenheter.

– Vi har flera pågående byggprojekt just nu, men det här är första gången vi bygger om en existerande byggnad till bostadshus, säger Hoas vd Matti Tarhio.

Lägenheterna ska vara inflyttningsklara i september 2020 enligt planen. Med tio månader kvar har mellanväggarna rivits och första våningens lägenheter börjat ta form. 80 av de 100 lägenheterna blir sällsynt utrymmeseffektiva ettor, på 17,5 kvadratmeter.

Det gör dem till Hoas minsta lägenheter.

– Tack vare att takhöjden är 3,2 meter ger de ändå ett mycket luftigare intryck, säger arkitekten Elina Modeen.

De sex kvadratmeter stora sovloften innebär också att bruksytan i praktiken är större, tillägger Tarhio.

Hoas satsar på att bygga bostäder i närheten av spårtrafiken. Huset i Rastböle ligger alldeles intill metrostationen. Bild: Niklas Tallqvist

Bostäderna är avlånga och smala, med sovloft ovanför badrummet. Sett till golvyta är de inte mycket större än de så kallade cellbostäder som byggdes på 1970-talet, men skillnaden är att de har egna kokvrår, duschar och toaletter.

För många av dagens studenter är den sortens bekvämligheter ett måste, säger Tarhio.

– Det finns fortfarande folk som vill ha studentrum – hyresnivån på dem är ju en helt annan – men jämfört med efterfrågan har vi för många sådana. Samtidigt som vi bygger nytt gör vi oss därför av med gamla studentkorridorer.

Trots att studentkorridorslivet inte längre lockar, finns det enligt Tarhio en beställning på gemensamma utrymmen också i nya hus. I Rastbölehuset byggs bland annat gym, bastu och större korridorskök.

– Utan fungerande gemensamma utrymmen hade det inte varit rimligt att hyra ut så här små lägenheter. Vi har planerat huset så att man ska kunna vara både extrovert och introvert.

Matti Tarhio tror att blandningen av effektivt planerade miniettor och fungerande gemensamma utrymmen kan locka hyresgäster. Bild: Niklas Tallqvist

Nästan lika dyrt som att bygga nytt

Projektet beräknas gå loss på cirka sju miljoner euro, vilket gör det nästan lika dyrt som att bygga nytt. I Tarhios mening är det ändå vettigt att bygga om i stället för att bygga nytt, både med tanke på hållbarhetsperspektivet och möjligheten att få en bra tomt.

– Den stora fördelen är möjligheten att få ett riktigt bra läge. Härifrån är det bara två metrostationer till Metropolias campus i Kvarnbäcken, där 6 000 personer studerar, säger Hoas vd Matti Tarhio.

Det är inte problemfritt att bygga om ett existerande hus för ett nytt ändamål. Avarahuset uppfördes 2001 och är optimerat för att fungera som kontorshus, vilket betyder att bland annat golvkonstruktionen har behövts förstärkas.

– Det är lättare att göra om ett gammalt hus till stora lägenheter än till små, men just det här huset råkade lämpa sig bra som bostadshus. Avståndet mellan fönstren är ett vanligt problem, men här är de precis lagom långt från varandra. Dessutom har vi inte behövt riva några bärande väggar.

Omfattande föryngring

Rastbölebygget är ett av flera pågående Hoas-ledda byggprojekt. Just nu bygger stiftelsen stora bostadshus i Dickursby, vid Igelkottsvägen i Hertonäs, i Hagalund och vid Backasbrinken i Vallgård.

– Förnyelsen som vi nu har inlett är den största i Hoas historia. Många av studentrummen som byggdes på 1970-talet har kommit till vägs ände och måste renoveras grundligt, samtidigt som vi bygger nya bostäder på flera platser.

Hoas har i dagsläget ungefär 9 800 lägenheter och 19 000 hyresgäster – som en mindre finsk stad, som Tarhio uttrycker det. Inom fem år ska bostadsantalet vara uppe i närmare 12 000, om alla planer går i lås.

– Målet är att utbudet ska motsvara efterfrågan om fem år – det vill säga att vi har färre gamla studentrum och fler nya lägenheter.

Texten uppdaterad 08.45 med en rättelse: Huset heter Avara inte Avori som det tidigare stod i texten.

Aktia Aktiecertifikat Renare Europa ger tidsenlig diversitet åt placeringsportföljen

Mer läsning