Tomma butikshyllor och rädsla i luften: Nödläge när Irma närmar sig

Floridaborna bunkrar upp med vatten och mat inför orkanens ankomst. Bild: AFP / Lehtikuva / Michele Eve Sandberg

USA:s president Donald Trump har utlyst nödläge i Florida, Puerto Rico och Amerikanska Jungfruöarna på grund av orkanen Irma, rapporterar bland annat CNN och ABC News. Det innebär att förbundsstaten enklare kan finansiera hjälp i området om stormen orsakar omfattande skador.

I Florida i USA och på semesteröarna i Karibien har flera turister evakuerats undan orkanen. Irma uppgraderades till den högsta nivån på orkanskalan i går och beskrivs som "extremt farlig". En orkan i kategori fem på Saffir-Simpsonskalan innebär att "katastrofala skador" kan inträffa, med förstörda hus och där "större delen av området kommer att vara obeboeligt under veckor eller månader", enligt orkancentret NHC.

Fönster skyddas med träpaneler. Bild: AFP / Lehtikuva / Michele Eve Sandberg

Irma är redan starkare än orkanen Harvey som härjade i Texas och Louisiana i USA i slutet av augusti. Irma förväntas först ta vägen över karibiska öar, bland annat Guadeloupe, och sedan fortsätta mot Florida och Haiti. Orkanen för med sig starka vindar och störtregn som befaras leda till livsfarliga översvämningar och lerskred.

Skolor och offentliga byggnader på Guadeloupe, som hör till Frankrike, har stängt och befolkningen längs kusten ska flyttas till säkrare områden. Sjukhusen har bunkrat upp med mediciner, mat och dricksvatten.

Slut på vatten. I många mataffärer gapar hyllorna tomma, tillfälligt. Bild: AFP / Lehtikuva / Michele Eve Sandberg

Turister i populära Key West i Florida ska evakueras med start tidigt på onsdag lokal tid. En evakueringsorder som rör alla som bor i området väntas.

Butiksköerna i Florida var långa på tisdagen då folk hamstrade förnödenheter såsom vatten och batterier. Många valde att fälla träd på sina gårdar för att förebygga stormskador. 

Orkanen väntas slå hårt mot Haiti. Bild: AFP / Lehtikuva / Hector Retamal

Annons: Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning