Tom Simola blir ny ordförande för SPT:s styrelser

Åbo Underrättelsers vd Tom Simola är nyvald ordförande för SPT:s styrelser. Bild: Monica Forssell

Svensk presstjänst Ab och Svensk Presstjänst rf får nya styrelser.

Till ny ordförande för bägge styrelser valdes Tom Simola som är vd för Åbo Underrättelser och Förlags Ab Sydvästkusten.

– Den nya styrelsen för aktiebolaget Svensk Presstjänst ska fokusera på affärsverksamheten och vidareutveckla uppdraget för Nyhetsbyrån SPT, säger Tom Simola.

Aktiebolaget Svensk Presstjänst har som uppgift att driva Nyhetsbyrån SPT medan den allmännyttiga föreningen Svensk presstjänst ansvarar för de språkvårdstjänster som säljs till de svenska mediehusen i Finland. Föreningen upprätthåller bland annat sajten Mediespråk och ansvarar för det årligt återkommande seminariet Mediespråk som ordnas för den svenskspråkiga journalistkåren i Finland.

"Det behövs en stark nyhetsbyrå som erbjuder nyheter på svenska i vårt land."

De övriga styrelsemedlemmarna i Aktiebolaget Svensk Presstjänst är KSF Medias vd Anna Hellerstedt och HSS Medias tillförordnade vd Niklas Nyberg.

– Det behövs en stark nyhetsbyrå som erbjuder nyheter på svenska i vårt land. Finländska nyheter på svenska har också en marknad i de övriga nordiska länderna, säger Simola.

Nyhetsbyrån har för närvarande tolv anställda och reportrar i Helsingfors, Vasa, Åbo och Malmö. Till föreningen Svensk presstjänsts styrelse valdes utöver Simola, Hellerstedt och Nyberg även Stefan Björkman från KSF Media, Henry Backlund från HSS Media och Lasse Svens från Förlags Ab Sydvästkusten.

– SPT kommer också framöver att satsa på språkvård och erbjuda utbildningstjänster.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Bokåret 2021 på Bokström

Mer läsning