Inspelningarna av Tom of Finland-filmen i full gång

I en foajé på Göteborgs konserthus, för dagen operakafé i Helsingfors, möts syskonen Laaksonen, Touko och Kaija (spelade av Pekka Strang och Jessica Grabowsky), och dansaren Veli Mäkinen (Lauri Tilkanen). Bild: ADAM IHSE / TT

Cigarettröken tätnar i lokalen där en nyckelscen i kommande storfilmen "Tom of Finland" spelas in.Berättelsen om Touko Laaksonen – internationellt hyllad konstnär och bögikon – når biopubliken lagom till Finlands 100-årsjubileum nästa år.

Vi befinner oss i foajén utanför Stenhammarsalen på Göteborgs konserthus. Skådespelarna och en grupp statister instrueras av Dome Karukoski, en av Finlands främsta regissörer, på en blandning av engelska, finska och svenska.

Ångorna från rökmaskinen kliar i halsen. En statist ber om vatten. Kläderna, inredningen och den dimmiga barmiljön andas 50-tal. Belysningen är dämpad i det som ska föreställa Helsingforsoperans kafé.

Triangeldrama

Klappan går och vid ett högt barbord möts huvudpersonerna Touko Laaksonen, alias Tom of Finland, hans syster Kaija Laaksonen och deras gemensamma bekant, dansaren Veli Mäkinen som just medverkat i en balettföreställning.

Båda syskonen attraheras av Veli och försöker få hans uppmärksamhet. Det blir senare Tom som drar längsta strået.

– Även om det här är en dramascen, ett triangeldrama med avundsjuka och allt annat som händer mellan syskonen, så finns den komiska blicken med, säger regissören Dome Karukoski.

– Toms konst har alltid en glimt i ögat och det är väldigt viktigt att få med i filmen.

Under andra världskriget är Laaksonen officer i finska luftvärnet. Han jobbar sedan som pianist och reklamtecknare i Helsingfors.

1957 börjar han skicka homoerotiska bilder till bildmagasin i USA. Han verkar under alias, Tom of Finland, för att inte röja sin identitet. Homosexualitet är olagligt och han är inte öppen med sin läggning. Laaksonen får fler uppdrag och hans teckningar sprids över världen.

Första utställningen arrangeras 1973 i en liten bokhandel i Hamburg.

När partnern Veli Mäkinen dör 1981 börjar Laaksonen vistas mer i USA. Han gör affärer och är med och bildar Tom of Finland Foundation.

När han dör vid 71 års ålder är han en erkänd och hyllad konstnär. På Venedigbiennalen 2009 finns verk av Laaksonen representerade.

2014 blir tre av hans homoerotiska teckningar frimärken i Finland.

Källa: Film i Väst, Postmuseet i Helsingfors

Flera decennier

Många känner igen de homoerotiska bilderna av män i läder eller uniform, ofta i sexuella situationer, med svällande muskler och väl tilltagna lemmar.

Färre har kunskap om konstnärens liv som dekorerad officer under andra världskriget, som reklamman i efterkrigstidens Helsingfors där homosexuella förföljdes, och senare i livet hans fristad i Los Angeles.

Filmen spänner över decennier och rollfigurerna åldras. En utmaning för både sminket och skådespelarna. Jessica Grabowsky spelar Toms syster Kaija.

– Jag jobbar ofta utifrån det fysiska, med rörelser och kroppsform. Som ung har Kaija axlarna bakåt, men blir mer framåtlutad när hon blir äldre.

– Hon har skinn på näsan och vet vad hon vill. Även om Veli väljer Tom och lever med honom finns Kaija med som sidekick, säger Jessica Grabowsky.

Skådespelarna har kunnat läsa in sig på syskonen Laaksonen och träffa folk som kände dem. Dokumentationen om Toms partner har varit mer sparsam.

– Man vet inte mycket om Veli Mäkinen. Han levde med Tom i 28 år och det finns en del bilder, men inte mycket annat, säger Lauri Tilkanen om sin karaktär.

Tom of Finland produceras av Helsinki Filmi ihop med bland andra Anagram Väst och Film i Väst och med stöd av filminstituten i Finland och Sverige.

Inspelningen sker i Finland, Sverige, Tyskland och USA under vintern och våren 2016. I filmen pratas engelska och finska. Biopremiär 2017.

I rollen som Tom syns Pekka Strang. Några tidigare filmer: "We are the pirates of the roads" (2015), "Armi alive" (2015), "Simo times three" (2012).

Systern Kaija görs av Jessica Grabowsky från tv-dramat "Tjockare än vatten" (2014/15), 8-ball (2013), "Love and other troubles" (2012) med flera.

Lauiri Tilkanen som spelar Toms partner Veli har tidigare gjort tv, teater och filmer som "Autumn prince" (2016), "Midwife" (2015) och "Reunion" (2015).

Regissör Dome Karukoski har sex framgångsrika filmer bakom sig. Han utsågs 2013 till branschtidningen Varietys top-10 Directors to Watch.

Källa: Film i Väst

Värld av frihet

Regissör Dome Karukoski beskriver filmen som trogen verkligheten och den tuffa tid paret levde i. Homosexualitet var illegalt och repressalier hotade.

– Även om man inte är gay kan man relatera till känslan att man måste gömma sig i livet, att man inte kan vara som man är. Det är både tragiskt och intressant, säger han.

Filmens Tom görs av Pekka Strang. Han fascineras av rollfigurens mod att ändå leva ut sina fantasier i konsten, och bli en hyllad artist.

– Det handlar inte bara om hans otroliga teknik med pennan, utan också om hans vision och tillvägagångssätt. Han bygger upp en hel värld av frihet, säger Strang.

Fastighetsfonder ger den privata placeraren möjlighet att dra nytta av fastighetsmarknadens stabila avkastning

Mer läsning