Tom of Finland på bio i februari – kolla de första scenerna här

Det dröjer ännu ett par månader innan Tom of Finland-filmen når biografsalongerna, men redan nu går det att få tjuvtitt på vad som väntar. I dag släpptes filmtrailern.

Touko Laaksonen är Finlands kändaste bildkonstnär ute i världen och en hjälte vi ska vara stolta över. Han var också krigsveteran och därför känns det fint att kunna visa upp filmtrailern samma vecka som Finland firar sin självständighet, berättar regissören Dome Karukoski som ser filmen som sitt livs viktigaste verk.

– Filmens huvudtema: Mod, kärlek och frihet står mitt hjärta nära och är extra viktigt med tanke på vad som sker i vår värld för stunden.

Filmen berättar om Touko Laaksonen och hur han slog igenom internationellt som Tom of Finland.

Jessica Grabowsky, Pekka Strang och Lauri Tilkanen. Bild: Pressbild/Helsinki Filmi

I filmen återvänder Touko Laaksonen hem från fronten efter att ha tjänat sitt fosterland i kriget. Men det visar sig att livet i det fredstida Finland är besvärligt. Homosexualitet är olagligt och Laaksonen måste dölja sina förhållanden. Konsten blir hans räddning. Laaksonen börjar teckna muskulösa, ohämmade homosexuella män i läderkläder.

I och med sina bilder lyckas Touko Laaksonen ta sig via Berlin till Los Angeles där det råder en fördomsfri atmosfär och där hans konst får ett erkännande.

Bilderna, signerade med pseudonymen Tom of Finland blir mycket populära symboler i revolutionen för sexuella minoriteters rättigheter. I filmen med premiär i februari ses förutom Touko Laaksonen hans livskamrat Veli och systern Kaija.

Touko Laaksonen spelas av Pekka Strang. De två andra huvudrollerna innehas av Lauri Tilkanen och Jessica Grabowsky.

Filmen är en del av programmet under Finlands 100-årsjubileum 2017.

Bild: Pressbild/Helsinki Filmi

Yrkesexamen från Prakticum öppnar många dörrar

Studier vid Yrkesinstitutet Prakticum ger nycklar till arbetslivet. Samtidigt kan det också vara en smidig inkörsport till fortsatta studier vid en yrkeshögskola. 4.12.2019 - 00.00

Mer läsning