Tom of Finland blir musikal i Åbo

Olli Rahkonen och Jukka Nylund spelar i musikalen om Tom of Finland på Åbo stadsteater.Bild: Emmi Korhonen

Berättelsen om Touko Laaksonen, känd för sin homoerotiska konst, får premiär på Åbo stadsteater.

En musikal om bildkonstnären Tom of Finlands liv och konstnärliga värv sätts upp på Åbo stadsteater i slutet av januari. Det är första gången berättelsen om Touko Laaksonen (1920–1991) visas på en scen.

Tom of Finland är känd för sin homoerotiska konst och homoerotiska bilder. Han avbildade ofta välbyggda läderklädda män. Musikalen bygger på verkliga händelser i Laaksonens liv. På scenen väcks också konstnärens mest berömda teckningar till liv.

Musikalen är Åbo stadsteaters bidrag till Finland 100-jubileumsrepertoaren och i den utvecklas berättelsen om Laaksonen till en berättelse om hur Finland utvecklades och hur de sexuella minoriteternas ställning så småningom blir allt mer jämlik.

Tuomas Parkkinen har skrivit musikalens libretto medan Jussi Vahvaselkä och Jori Sjöroos har komponerat musiken till den. Reija Wäre svarar för regi och koreografi.

Föreställningarna av Tom of Finland framförs på Logomo där Åbo stadsteater har verksamhet medan den egna byggnaden totalsaneras.

Musikalens urpremiär är den 27 januari och den har föreställningar under hela våren.

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00