Tom Gordin har full koll och tänker fortsätta med det

Utmärkt manege. Helsinki International Horse Show med evenemangsledare Tom Gordin i spetsen har nu hållit hus i Helsingfors ishall i fyra år. Bild: LEHTIKUVA / VESA MOILANEN

Helsinki International Horse Show arrangerades i år för 33:e året i följd. Mannen som styrt och ställt i bakgrunden i alla dessa år är Tom Gordin, som grundade evenemanget tillsammans med Patrick Lagus 1985.

Tom Gordin tenderar att säga att årets show var den bästa någonsin, och så är fallet även i år.

– Vi har haft ett mycket bra år igen. Man kan naturligtvis inte alltid säga att detta var det bästa året, men det känns så, kommenterar evenemangsledaren Gordin.

Evenemanget är den absoluta höjdpunkten för ridsport i Finland och är ett enormt projekt som kräver arbete året runt. Detta var fjärde året som Helsinki International Horse Show arrangerades i Helsingfors ishall.

– Det har fungerat fantastiskt bra här i ishallen. Den är mer kompakt än Hartwall Arena där vi höll hus tidigare, men inte mindre, då vi använde hela övre våningen på hallen i Böle endast för vår expo.

– Vi är ju dock en lite besvärlig hyresgäst då vi uppehåller hallen i två veckor. Jag har många IFK-vänner som harmar sig över att de blir utkörda härifrån.

Nytt för i år var bland annat att evenemanget blev fem dagar långt. En extra dag lättar på pressen och både arrangörerna och deltagarna fick en mjuk start, förklarar Gordin.

– Feedbacken från deltagarna har varit enbart positiv, det är glada miner överallt.

Ett levnadssätt

Enligt Gordin är det överlägset mest krävande i dagens läge att få ihop budgeten och en säker ekonomi. Det är en process som pågår genom hela året. I år är evenemangets budget 1,8 miljoner euro och det slutliga ekonomiska resultatet fås först till jul.

– Men vi har en känsla av att det bär sig i år – och det har det inte gjort i alla år.

Gordin själv visar inga tecken på att hans låga för att ha kontrollen över evenemanget skulle brinna ut. Han beskriver sig som en superobservatör under tävlingsveckan, som går omkring och ser till att även de minsta detaljerna är i skick.

– Jag är mycket noga om hur allt ska se ut och fungera. Det finns ingen som kräver det av mig, utan jag kräver det av mig själv.

Hur länge tänker du fortsätta som evenemangsledare?

– Så länge jag står på fötterna. Jag har inga som helst tankar på att avgå eller pensionera mig. Det ligger inte i min natur. Detta känns inte som ett jobb – det är mer av ett levnadssätt.

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03