Tolvanen får fortsätta vänta på JVM-mål – Finland tog ändå klar seger

Finland hämtade sig snabbt efter premiärförlusten mot Sverige och öppnade segerkontot i junior-VM mot Kazakstan. Bild: Ishockeyförbundet / Pasi Mennander

Förväntade målkungen Eeli Tolvanen är fortfarande utan poäng i JVM.Trots det tog Juniorlejonen en bekväm 5–0-vinst mot Kazakstan.

Den andra dagen i junior-VM i ishockey bjöd på fyra favoritsegrar. Kazakstan hade sista chansen att skrälla, men Finland städade undan JVM-nykomlingen relativt behagligt.

Finland vann med 5–0, men vinsten betyder inte att allt är frid och fröjd. Spelmässigt finns en hel del att fila på för Juniorlejonen.

Det är framför allt förstakedjan med Kärpätduon Rasmus Kupari och Aleksi Heponiemi samt Eeli Tolvanen som söker efter rätt melodi. Framtiden får visa om det släpper efter Heponiemis 5–0-mål – trions första fullträff i turneringen.

Förväntade skyttekungen Tolvanen står fortfarande på 0+0 och det dras redan paralleller mellan fjolårets och årets turnering. Då kom han till junior-VM som en av KHL:s bästa målskyttar, men fick nöja sig med en fullträff. Nu har han en betydligt tuffare höst med fem mål på totalt tjugoåtta matcher i NHL och AHL i ryggsäcken inför JVM.

Andra målet för Talvitie

När stjärnorna svajade en aning fick de mindre namnkunniga spelarna kliva fram mot Kazakstan. Efter en trevande finländsk start öppnade backen Otto Latvala målkranen efter 12.52.

Ett par minuter senare ökade Aarne Talvitie på. Ett misslyckat kazakiskt uppspel hamnade rakt i gapet på Juniorlejonens kapten och han prickade in sitt andra mål i turneringen.

I andra perioden fyllde centern Samuli Vainionpää på till 3–0 när han överlistade välspelande Demid Jeremejev i Kazakstans kasse.

Jättelöftet Kaapo Kakko satte sitt första JVM-mål när han uppfattade läget snabbt, rundade målet och tryckte in 4–0 i mitten av tredje. Heponiemi avslutade sedan målskyttet för dagen.

Efter två matcher inom loppet av ett dygn får Juniorlejonen dra efter andan. Gruppspelet fortsätter natten mellan lördag och söndag finländsk tid. Matchen mot Slovakien, som har förlorat sina två första duster, startar klockan 1.30.

Grupp A:

Ryssland–Danmark 4–0 (1–0, 1–0, 2–0)

Schweiz–Kanada 2–3 (0–1, 1–2, 1–0)

Grupp B:

Slovakien–Sverige 2–5 (1–2, 0–1, 1–2)

Finland–Kazakstan 5–0 (2–0, 1–0, 2–0)

12.52 1–0 Otto Latvala (Santeri Virtanen, Jesse Ylönen)

15.08 2–0 Aarne Talvitie

32.49 3–0 Samuli Vainionpää (Valtteri Puustinen)

47.17 4–0 Kaapo Kakko (Anton Lundell, Jesse Ylönen)

49.13 5–0 Aleksi Heponiemi (Rasmus Kupari, Henri Jokiharju)

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning