Tolv döda i Indien i cyklonen Fanis spår

Cyklonen Fani har dödat minst tolv människor i delstaten Odisha i Indien. Bild: TT-AP

Minst tolv människor har omkommit i den indiska delstaten Odisha, där den starkaste cyklonen på fem år har dragit fram, enligt indiska medier. De flesta har omkommit när träd har rasat.

Den massevakuering som gjordes inför cyklonen tros ha förhindrat många fler dödsfall.

Cyklonen Fani har nu flyttat sig mot nordost, mot Bangladesh där fler än en miljon människor har tvingas flytta i säkerhet.

Fani har avtagit i styrka sedan den nådde land i Odisha på fredagsmorgonen, efter att ha samlat kraft i flera dygn till havs. Men trots att den har försvagats förstör vindarna fördämningar i Bangladesh, vilket gör att vatten forsar in över samhällen vid landets lågt liggande kust, enligt Tanmoy Das vid räddningsmyndigheten.

Runt 1,2 miljoner människor som bor i de mest utsatta områdena i Bangladesh har flyttats till runt 4 000 härbärgen. Stormen har förstört flera hus i distriktet Noakhali, där ett tvåårigt barn omkom och runt 30 människor skadades.

I Indien arbetar myndigheterna med att bedöma omfattningen av drabbade människor och andra skador efter cyklonen. Värst drabbades staden Puri som låg direkt i Fanis väg när den kom in över land på fredagen. Vindarna på uppemot 55 meter i sekunden slet av tak, förstörde elledningar och drog upp träd med rötterna.

– Förstörelsen är ofattbar. Puri är förkrossat, säger Bishnupada Sethi, kommissionär för hjälparbetet i Odisha, till Reuters.

Han uppger att 116 personer har rapporterats skadade i delstaten.

Odishas grannstat Västbengalen klarade sig utan lika allvarliga skador. Där flyttades närmare 45 000 människor i säkerhet.

Cyklonsäsongen i Bengaliska viken kan sträcka sig från april till december.

Aktia Aktiecertifikat Renare Europa ger tidsenlig diversitet åt placeringsportföljen

Mer läsning