Tolv år senare: Kvarteret Victoria snudd på färdigt

Bostadsaffären var som att köpa grisen i säcken. Men köpet visade sig vara en angenäm affär av bästa sort. Matilda Backholm och hennes familj hör nu till de boende i kvarteret Victoria på Busholmen. Det nyaste projektet i kvarteret är 14 konstnärslägenheter som Svenska kulturfonden genomför.

Från fjärde våningen skymtar Drumsöfjärden i sydväst, så har familjen fri sikt till färjhamnen där Tallinntrafiken lägger till och dessutom tecknar sig varvshallarna på Ärtholmen i bakgrunden. Lägg till en föränderlig vy över ett gytter av lyftkranar och alla sorters fordon som kör skytteltrafik till och från nybyggnaderna och byggnadsplatserna på Busholmen. Om fem tio år är utsikten sannolikt en annan.

– På gott och ont. Vi ser verkligen fram emot att Goda Hoppsparken blir anlagd för att skapa grönska och naturkänsla i en karg urban och tätt bebyggd miljö. Men vi vet också att man uppför nya bostadshus utanför vårt hus så det är möjligt att vi förlorar något av våra vyer över vatten, säger Matilda Backholm. Hon, maken Kristoffer Meinander och lille Edvin 2 år, bor i huslängan med Hitasbostäder i kvarteret Victoria.

– Edvin är född i Mejlans där vi bodde i ett och ett halvt år på 37 kvadratmeter. Vi lämnade in vår ansökan om att få delta i Hitaslotteriet i kvarteret Victoria, och till vår enorma överraskning fick vi köpa uttryckligen den lägenheten som vi hade hoppats på. Det enda vi hade sett var ritningarna och på plats fanns i det skedet bara en grop, så det var lite som att köpa grisen i säcken, säger Backholm.

Men någon otrevlig ful gris låg inte i den säcken, tvärtom. Den unga familjen är väldigt glad över den 87 kvadratmeter stora lägenheten, dess funktionella rumsplan, de generöst dimensionerade fönstren från golv till tak och den rymliga balkongen med bästa solen.

– För oss är det här värsta lyxen. Vi har bastu, två badrum och det är fantastiskt, och dessutom har vi fönster åt två håll. Boendet i kvarteret blir verkligen inte sämre av att pojken går på dagiset Pärlan som ligger i samma hus, säger hon och pekar från köksfönstret ned mot gårdsplanen där dagisbarnen stojar.

Läget på Busholmen bjuder på ytterligare bonus när västmetron äntligen färdigställs. Matilda Backholm är fysiker och forskare vid Aalto-universitetet i Otnäs, som ingår i räckan metrohållplatser i Esbo.

Trio tog initiativ, många kom med

Kvarteret Victoria ligger på Medelhavsgatan ungefär mitt på Busholmen och har sitt upphov i 2005 och trion, arkitekten Stefan Ahlman, kommunikationsdirektören Max Arhippainen och teaterchefen Johan Storgård, som i samband med renoveringen av G18 resonerade kring möjligheten att skapa en finlandssvensk teaterscen för fria grupper. Ahlman är också arkitekten bakom Victoria.

Gyllene tider. Glimmar som guld, gör bostäderna allra högst uppe på kvarteret Victoria. Innanför den gyllene fasaden ska bostäderna ändå vara "helt vanliga". Bild: Leif Weckström

Projektet fick inte direkt en rivstart, bland annat för att åtagandet växte till ett helt kvarter med boende för omkring 350 på sammanlagt 18 900 kvadratmeter enligt tanken om att få ekonomi i bygget. Sedan tog arbetet med att reservera tomt och få detaljplan flera år, och byggandet kom i gång i januari 2015.

För att genomföra helheten grundades Fastighets Ab Kvarteret Victoria, och det inkluderar en mångfald av investeringsintressen, boendeformer, ägarstrukturer och verksamheter. I kvarteret samsas studentlägenheter med Hitasbostäder, boende som är genomfört som gruppbygge och så olika parter som har uppfört hyreslägenheter delvis för specifika målgrupper. Till hyresvärdarna i Victoria hör bland annat Ålandsbanken, Svenska kulturfonden och stiftelser som Tre Smeder och Brita Maria Renlunds minne.

I kvarteret står i princip åtta husbolag, och sedd från gatan är intrycket att det handlar om en enda sammanvuxen byggnad i röda tegel med gyllene loft överst. I själva verket är kvarteret en gemensam helhet, gränserna mellan olika ägare är öppna och de luftiga trapphusen, med svindlande ljusgårdar från golv till tak, är likadana på alla plan.

Högt över havet. Och högt till tak är arbetsrummet och ateljén i 8 av Svenska kulturfondens 14 stipendielägenheter i Victoria. Intresset är stort, säger Rasmus Ritamäki och Martina Landén Westerholm på Victoria respektive kulturfonden. Bild: Leif Weckström

– De sista som färdigställs är huskropparna som tillhör Ålandsbanken och tidtabellen är slutet av februari respektive april. Vid det här laget är hela 85 procent av kvarteret Victoria byggt, säger Rasmus Ritamäki som är vd för fastighetsbolaget. Bygget är en investering på 100 miljoner euro.

Flyttrörelse i flera faser

Flyttrörelsen till kvarteret har gått i etapper, i höstas packade boende i de fritt finansierade ägarlägenheterna i Hitashuset upp sina packlådor och studenterna rotade sig i sina lyor.

Inom kort går flyttruljangsen i Svenska kulturfondens 14 stipendielägenheter som främst är avsedda för bildkonstnärer, enligt önskan av donatorerna bakom Lise och Thelma Standertskjölds fond, som tack vare goda investeringar har genererat betydande avkastning.

Systrarna Lise och Thelma Standertskjöld, bildkonstnär respektive skulptör, testamenterade Villa Elfvik med betydande markarealer kring Bredviken till Svenska kulturfonden, som senare sålde och investerade väl.

– Nu har vi nöjet att öppna upp för 14 bildkonstnärer som kan ansöka om stipendium och plats i de så kallade Elfvikateljéerna. Det är fråga om ateljé och boende i Victoria och genom stipendiet är hyresnivån facil, kan man säga, säger Svenska kulturfondens direktör Leif Jakobsson. Hyran är 9 euro per kvadratmeter.

Efterfrågan på Elfvikstipendierna är föga överraskande stort, och ett fyrtiotal har redan anmält intresse. Några beslut är ännu inte fattade, och i dag, lördag 21 januari, har yrkesverksamma konstnärer möjlighet att titta in och få en känsla för boendet i Victoria.

Öppna landskap. Vyerna är än så länge vida och vidsträckta från hörnet av Medelhavsgatan och Livornogatan. Men utsikten är en annan 2030 när Busholmen är färdigbyggd. Bild: Leif Weckström

På stiftelsen Tre Smeder, som har satsat i 37 hyreslägenheter i kvarteret, beskriver ombudsman Patrik Lerche efterfrågan som mycket god.

– Bostäderna blev inflyttningsklara i början av december, och vi har vid det här laget gjort 30 hyresavtal. Några regelverk eller bestämmelser om vem som får hyra finns inte, men man ska givetvis uppfylla sedvanliga krav på betalningsförmåga. Vi har fortfarande sju lediga trerummare, säger Lerche.

Hyresnivån hos Tre smeder startar från 21 euro per kvadratmeter och stiger beroende på lägenhetens storlek och våningsplan.

Och ursprunget, kulturscenen då?

Teatersalongen och scenen ligger under innergården och färdigställs sent i vår. Det är teater Viirus som etablerar sig i kvarteret, men det finns spelrum för gästande fria grupper.

I Victoria finns även plats för galleri, restaurang som drivs av Teknologföreningen och lokaler för Marthaförbundet och Sams, samarbetsorganisationen för funktionshindrade.

Förhoppningen är att också föreningen för Drama och teater, DOT och Finlandssvenskt filmcentrum har möjlighet att medverka. Daghemmet Pärlan öppnade i höstas och förhandlingar med en livsmedelsaffär pågår.

Fakta

Västra hamnen som liten stad

Till helheten Västra hamnen räknas Gräsviken, Busholmen, Docksstranden, Ärtholmen och Sundholmen.

Hamnverksamheten lades ned när Nordsjö hamn stod färdig 2008.

Helt försvinner inte kajplatserna på Busholmen och udden av Ärtholmen, som också i framtiden är för Tallinntrafiken respektive kryssningstrafiken.

Helheten står färdig ungefär 2030, och uppskattningen är att 30 000 helsingforsare har sitt hem på området, och så finns här 20 000 jobb.

Enbart Busholmen ska ha 18 000 boende.

Busholmen byggs till största delen på utfyllnad i vattenområdet mellan ursprunget Busholmen och Utterhällen.

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03