”Tölövikens diamant” öppnar på onsdag

Byggplatsen utanför Ode försvinner inte i första taget, men den krymper och till slut är den borta. Bild: Lehtikuva/Vesa Moilanen

Nya centrumbiblioteket i Helsingfors blir så fint att borgmästarna nästan saknar ord. Ode och hela det finländska biblioteket har väckt stort intresse utanför landets gränser.

Öppnandet sker på onsdag, lagom till nationens 101-årsdag, men inte helt utan kritik. Det är konstverket i trappan som innehöll märkliga ord (kvinnohatare), fasaden i trä som inte riktigt hinner bli klar och så den där byggplatsen utanför huvudingången.

Konstverket som består av en lång rad ord som välkomnar olika grupper i det nya vardagsrummet verkar ha putsats, eller censurerats, beroende på tittaren. Bibliotekets personal och stadens ledning har tidigare förklarat att alla är välkomna till Ode, men rasistiska inslag godkänns inte.

Om byggarbetet säger borgmästare Jan Vapaavuori (Saml) att ja, Ode ser en stund till ut som en byggplats och att det kan bero på att det är en byggplats.

Nya centrumbiblioteket har väckt stort intresse utomlands. Bild: Lehtikuva/Markku Ulander

– Det blir bra, det här är en diamant i Tölöviken. I ett och samma område har vi biblioteket, riksdagen, den fira pressen, teater och musik, en park och även idrott, säger biträdande borgmästare Nasima Razmyar (SDP), som ansvarar för kultur och idrott.

34-åringen utsågs på onsdagen av det obundna nätverket för politiker och tjänstemän Apolitical till en av världens mest inflytelserika unga beslutsfattare.

– I biblioteket motarbetar vi alla slags fördomar och slår sönder falska nyheter, säger hon.

Bild: HBL

Perfekt läge

Under rundturen i biblioteket blir det klart vilket arkitektoniskt verk byggnaden är. Det är en fördel att ha sett den då det låg kablar här och rör där, när allt var alldeles i början. Startskottet för biblioteksbygget gick mycket tidigare. Det var i slutet av 1990-talet då Claes Andersson var kulturminister. Idén lär ha varit hans.

Också Europa-, kultur- och idrottsminister Sampo Terho (Blå) anser att Ode är viktig, för stadsborna men också alla medborgare. Centrumbiblioteket ligger precis vid järnvägsstationen och är redan därför ett naturligt vilo- och vardagsrum också för tågpassagerare.

– Det offentliga bibliotekets berättelse är på samma gång berättelsen om Finland. I denna berättelse inleds nu Odes tid. Biblioteket - som en gåva till Finlands självständighet symboliserar det finländska bildningsidealet och återger vårt alldeles speciella förhållande till biblioteksväsendet.

I sitt eget anförande säger Jan Vapaavuori att Ode symboliserar de viktigaste värdena i vårt samhälle, som bildning, utbildning, jämlikhet och öppenhet.

– Att främja dessa värden är särskilt viktigt under denna tid som kännetecknas av osäkerhet. Ode förankrar oss i de främsta leden av demokratins försvarare.

Ode är en av 37 bibliotek i Helsingfors. Just nu talas det kanske mest om nya centrumbibliotekets trappor, ett konstverk som tidigare innehöll kontroversiella ord. Bild: Lehtikuva/Markku Ulander

Enligt den ansvariga arbetsledaren Tero Seppänen vid YIT har byggandet varit tacksamt men krävande.

– Jag är ganska säker att alla parter gjort sitt allra bästa och lite till. Vi har knappt haft några tvister. Alla utmaningar har blivit lösta. Nu gör vi klart fasaden också.

Artikeln är rättad med uppgiften om veckodagen då nya biblioteket öppnar.

Ode öppnar officiellt nästa vecka, 5-6.12.

Det är på självständighetsdagsafton som dörrarna för första gången slås upp för allmänheten.

Öppningsceremonin fortsätter på självständighetsdagen den 6 december och då är programmet avsett speciellt för familjer.

Odes öppning kan följas 5.12 på nätet, helsinkikanava.fi

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning