Tölö sjukhus försvarar elsparkcyklarna – alkoholen är den egentliga boven

Elsparkcyklarna har ett delvis oförtjänt dåligt rykte, säger en direktör vid Tölö sjukhus. Bild: Niklas Tallqvist

Elsparkcyklarna har ett oförtjänt dåligt rykte, säger en direktör vid Tölö sjukhus.

Om spriten försvann ur världen skulle Tölö sjukhus nästan bli onödigt. Det skriver Tölö sjukhus i ett pressmeddelande där man summerar den gångna sommaren, som liksom tidigare somrar har kantats av alkoholrelaterade småskador.

"Hälften av alla allvarliga skallskador som vi har behandlat på neurokirurgiska intensivavdelningen i år har uppkommit i samband med rejäl fylla", säger avdelningsöverläkare Jari Siironen i pressmeddelandet.

Neurokirurgin vid Tölö sjukhus behandlar årligen cirka 190 allvarliga skallskador. Av dem uppkommer ungefär 80 procent efter ett fall, ofta i samband med att onyktra personer färdas i trafiken.

I pressmeddelandet går sjukhuset också till försvar för elsparkcyklarna, som har fått stor uppmärksamhet i sommar för det stora antalet olyckor där den skadade åkt på en sådan.

"Deras dåliga rykte är till viss del överdimensionerat, för orsaken är ofta alkoholen och inte fordonet. Cyklar, elsparkcyklar och andra fordon är trygga transportmedel i trafiken, men bara om de används av nyktra personer och på ett korrekt sätt", säger Jarkko Pajarinen som är direktör vid resultatenheten för muskuloskeletal- och plastikkirurgi.

Onyktra badare

Alkoholen orsakar inte bara trafikolyckor utan har ofta ett finger med i spelet i andra olyckor, enligt pressmeddelandet. Till exempel får personer som hoppat i grunt vatten vård för hals- och ryggskador varje sommar.

Ett halvt dussin patienter som skadats på det här sättet har vårdats på Tölö sjukhus i år.

"De här skadorna är ofta kopplade till skador i ryggmärgen, vilket leder till förlamningssymtom av olika grad. I värsta fall kan en sådan leda till permanent förlamning av både ben och armar", säger Pajarinen.

Fastighetsfonder ger den privata placeraren möjlighet att dra nytta av fastighetsmarknadens stabila avkastning

Mer läsning